Kína megpróbált beavatkozni a kanadai választásokba

külföld
2023 március 02., 09:22

Széles körű és nyilvános vizsgálatot szeretnének kezdeményezni a kanadai ellenzéki pártok az állítólagos külföldi választási beavatkozások ügyében - írja a Guardian. A leginkább Kínát érintő nyomozást Justin Trudeau liberális miniszterelnök egyelőre nem támogatta.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy januári ottawai sajtótájékoztatóján.
photo_camera Justin Trudeau kanadai miniszterelnök egy januári ottawai sajtótájékoztatóján. Fotó: MASANORI GENKO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az utóbbi időben egyre több cikk foglalkozott a kanadai választások potenciális kínai befolyásolásával, ugyanakkor Trudeau a héten már cáfolta az üggyel kapcsolatos egyik hírt, ami szerint a kanadai kémügynökség azt mondta a hivatalának, hogy ejtsen egy kanadai-kínai jelöltet 2019-ben, mert az Pekinghez köthető. Az elmúlt időszak médiajelentései miatt azonban ismét egyre fokozódik a két ország közötti feszültség.

Kanada legnagyobb ellenzéki pártja közben független és nyilvános vizsgálatot sürgetett, aminek élén egy olyan biztos állna, akit a parlament összes szövetségi pártjának egyhangú szavazatával választanának meg. „Pontosan tudni akarjuk, hogy mit tett a tekintélyelvű kínai kormány, és hogy voltak-e olyan politikai pártok, akik tudtak ezekről a lépésekről” - mondta az ügy kapcsán Pierre Poilievre, a konzervatív párt vezetője.

A teljes körű nyilvános vizsgálatra irányuló indítványt a párt már a parlament elé terjesztette, szerdán pedig elkezdték felvenni a tanúvallomásokat a különböző kémügynökségek embereitől és más biztonsági tisztviselőktől. Bár a miniszterelnök közben elismerte, hogy Kína megpróbált beavatkozni a választásokba, de ellenezte a széles körű nyilvános vizsgálat elrendelését, mivel szerinte sem a 2019-es, sem a 2021-es voksolások eredményét nem változtatták meg.

Az ottawai kínai nagykövetség tagadta a választásokba való beavatkozást. „Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy beavatkozzunk Kanada belügyeibe, és soha nem is próbáltunk ilyet tenni” - írta a nagykövetség egy e-mailben.

Kanada nemzetbiztonsági tanácsadója, Jody Thomas azt mondta a parlamenti bizottságnak, hogy jelenleg Kína jelenti a legnagyobb „külföldi beavatkozási fenyegetést Kanadára nézve”, de figyelmeztetett, hogy a nyilvános vizsgálat nem feltétlenül fog több információval szolgálni. „Egy nyilvános vizsgálatnak ugyanazok a korlátai, mint ennek a bizottságnak, azaz hogy nem beszélhetünk nemzetbiztonsági információkról nyilvános fórumon” - mondta Thomas.

Egy szerdán közzétett közvélemény-kutatás szerint a kanadaiak többsége azt szeretné, ha Trudeau erőteljesebben reagálna az állítólagos kínai választási beavatkozásokra. A megkérdezettek 53 százaléka azt mondta, hogy úgy érzi, Kanada válasza a közelmúltbeli események sorozata után „nem volt elég határozott” - közölte az Angus Reid közvélemény-kutató intézet. „A kanadaiak azt jelzik, hogy elvárják a kormányuktól, hogy az komolyan vegyen egy ilyen jellegű fenyegetéseket” - mondta Shachi Kurl, az intézet elnöke. A felmérés szerint a kanadaiak 65 százaléka mondta azt, hogy a kínai kormány „biztosan” vagy „valószínűleg” megpróbált beavatkozni a 2021-es szavazásba.

Kanada a héten tiltotta be a kínai tulajdonú TikTok közösségi médiaalkalmazás használatát a kormányzati eszközökön, adatvédelmi és biztonsági kockázatokra hivatkozva. Egy feltételezett kínai kémrepülő ballon pedig az Egyesült Államok mellett, Kanada felett is elrepült, mielőtt a múlt hónapban lelőtték.