Hamarosan munkához láthat a nemzetközi agressziók kivizsgálásával foglalkozó központ

háború
2023 március 04., 14:31

Már a nyáron megkezdheti munkáját a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA), mondta Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Kijevben.

Tömegsír Bucsában 2022. április 7-én.
photo_camera Tömegsír Bucsában 2022. április 7-én. Fotó: RONALDO SCHEMIDT/AFP

Az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében rendezett konferencián Reynders közölte, várakozásai szerint a résztvevők aláírják az EU tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojuston belül működő központ létrehozásáról szóló megállapodást.

Az ICPA létrehozását valamennyi EU-tagállam támogatja, az Európai Bizottság pedig készen áll arra, hogy megadja a szükséges támogatást a központ működéséhez, mondta Reynders.

„Minden követ megmozgatunk azért, hogy véget vessünk az Oroszország által itt, Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények büntetlenségének” – mondta Reynders, hozzátéve, hogy az EU és tagállamai között egyetértés van abban, hogy az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekmények nem maradhatnak büntetlenül.

A háború áldozatainak friss parcellái az irpinyi temetőben.
photo_camera A háború áldozatainak friss parcellái az irpinyi temetőben.

Szerinte az Európai Bizottság teljes mértékben támogatja, hogy a jövőben kiterjesszék a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények, például a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények és a háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott, hágai központú Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát az agressziós bűncselekmények kivizsgálására is.

Az Eurojust a múlt héten jelentette be, hogy létrehozza az alapvető nemzetközi bűnügyi bizonyítékok adatbázisát (CICED) az Ukrajnában vagy minden más konfliktus során elkövetett bűncselekmények kivizsgálására. Az adatbázis lehetővé teszi, hogy az Eurojust összegyűjthesse, megőrizze, elemezhesse és tárolhassa a bizonyítékokat, mondta Ladislav Hamran, a szervezet elnöke. (MTI)