Perzsa leopárd született Miskolcon

ÁLLAT
2023 március 08., 16:58

A perzsaleopárd-kölyök született a Miskolci Állatkertben. Na jó, nem most, hanem még január 25-én, mostanra már elég fotózhatóan cukira nőtt, hogy az állatkert úgy érezze, érdemes megmutatni a sajtónak is.

Az alkalmat az adta, hogy szerdán volt a kis leopárdkölyök első állatorvosi vizsgálata, amin megkapta a kötelező védőoltásokat és a microchipjét. A kölyökről annyit árult el az állatkert, hogy hím, és hogy még leginkább anyatejen él, bár már kóstolgatja a húst is. Neve viszont még nincs, a névre azok szavazhatnak majd, akik március 15-én elmennek az állatkertbe.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, hiszen Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig több alfaja is előfordul. A perzsa leopárd viszont, amely valaha Törökországtól a Kaukázuson át Afganisztánig élt, súlyosan veszélyeztetett: mára becslések szerint mindössze 1000-1200 példány él a vadonban, leginkább Iránban. A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot az 1980-as években. Jelenleg Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben a fajnak mintegy 100 egyede él, köztük három Miskolcon.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A Miskolci Állatkert első perzsa leopárdja, az akkor hároméves nőstény, Tareca 2012-ben érkezett Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből az európai fajmegőrzési program keretében. 2017-ben már volt egy kölyke, Touran, aki azóta az izraeli Haifa állatkertjében él. Tareca 2022-ben kapott új párt Augsburgból, az ő első kölykük született idén január 25-én. (MTI)