Megbüntették a sepsiszentgyörgyi polgármestert, mert a színház homlokzatán egy szinten szerepelt a magyar és a román felirat

KULTÚRA
2023 március 09., 12:12

Feljelentés miatt módosítania kellett a Tamási Áron Színház homlokzatán levő kétnyelvű díszfeliratot a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, a „színház” szó a román „teatrul” alá került, írja a Háromszék erdélyi lap.

photo_camera Fotó: Tamási Áron Színház/Facebook

A Dan Tanasa vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület több pert is indított az ügyben Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen. Először azt sérelmezte, hogy a kétnyelvű díszfeliraton azonos szinten szerepel az intézmény román és magyar megnevezése. Érvelése szerint, mivel a román a hivatalos nyelv az országban, a törvény értelmében a román feliratot a magyar fölé kell helyezni. A bíróság az egyesületnek adott igazat, előbb 2019-ben alapfokon, majd 2020 júliusában is az a döntés született, hogy változtatni kell a sorrenden.

Mivel azonban a városvezetés nem módosította a díszfeliratot, Tanasa újabb pert indított, ezúttal az ítélet végrehajtásáért. Az alapfokon eljáró Bukaresti Törvényszék 2022 szeptemberében helyt adott keresetének. A jogerős ítélet végrehajtásának elutasításáért arra kötelezte Antal Árpádot, hogy minden nap a késedelemért az országos bruttó átlagbér 20 százalékának megfelelő összeget fizessen be az államkasszába.

A Bukaresti Táblabíróság februári jogerős ítélete pedig kimondta, hogy Antal Árpádnak az államkasszába fizetendő büntetés mellett a pert kezdeményező egyesületnek is fizetnie kell az ítélet kézbesítésétől számítva minden egyes napra napi száz lejt, átszámítva 7700 forintot. Mivel 940 nap telt el a feliratról szóló ítélet kihirdetése óta, a polgármesternek összesen több mint félmillió lej (38,5 millió forint) büntetést kell befizetnie az államkasszába és 94 ezer lejt (7,2 millió forint) az egyesület részére.

Antal Árpád polgármester szerint „szőnyegbombázás” zajlik. „Ez megerősíti, hogy miközben egyik kezünkkel építkezünk, másikkal védekeznünk kell. Vannak sikereink, vannak kudarcaink is, de azt üzenjük a megélhetési provokátoroknak, hogy jogi eszközökkel nem fogják tudni korlátozni anyanyelvünk, szimbólumaink iránti szeretetünket” – mondta a lapnak a városvezető.

Kövér László, az Országgyûlés elnöke közéleti fórumot tart Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban 2016. november 27-én. Mellette Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke (b), Antal Árpád polgármester (b2) és Vargha Mihály, a múzeum igazgatója
photo_camera Kövér László, az Országgyűlés elnöke közéleti fórumot tart Sepsiszentgyörgyön, a Székely Nemzeti Múzeumban 2016. november 27-én. Mellette Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke (b), Antal Árpád polgármester (b2) és Vargha Mihály, a múzeum igazgatója Fotó: Veres Nándor

Ami a pénzbüntetés mértékét illeti, Antal Árpád azt mondta, még nem látták az ítélet indoklását, reméli, hogy Dan Tanasa nem jól számolt, de szerinte Romániában bármi lehetséges.

A felirat története kapcsán felidézte, hogy jóhiszeműen, a törvényt betartva járt el az önkormányzat, hiszen a feliratok ügyében hozott ítélet után elhelyeztek egy táblát a színház épületén, rajta a kétnyelvű, fent a román, lent a magyar felirattal. „A megélhetési provokátorok ezzel nem elégedtek meg, ezért a díszfeliratot is módosítani kell. Bár nem értenek egyet vele, a bírósági ítéletet kötelező végrehajtani, így most a díszfeliraton a magyar megnevezés egyelőre a román alá került” – mondta Antal.