2023 március 13., 10:41

Az igazgató is támogatta, hogy pár nappal korábban kezdjék a tiltakozást

Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján.
photo_camera Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján. Fotó: Bankó Gábor/444

Kapin Lilla után a másik felperes, Törökné Pethő Erzsébet is részletesen elmondta, mikor és miként tiltakozott. Kezdésként egyből azt, hogy bár a szakszervezetek a szeptember 5-i hétre hirdettek országos sztrájkot, a Vörösmarty tanárai még augusztusban úgy határoztak, hogy az első két tanítási napon fognak tiltakozni. Azért, mert ez a két nap csütörtökre és péntekre esett, így úgy voltak vele, hogy ha azokon a napokon engedetlenkednek, a következő héten kezdődhet az érdemi tanítás.

Szeptember 1-én a tanévnyitón kellett volna részt vennie, utána három őrán bennmaradnia az iskolában. Benn is maradt, tanmenetet írt, a tanévnyitón azonban nem vett részt, helyette tiltakozó társaival reggel nyolckor a Rákóczi téren szimbolikus tanévnyitót tartottak. Az intézmény vezetőjét még augusztusban értesítették arról, hogy ki mikor fog engedetlenkedni, erről táblázatot is vezettek. Az igazgató elfogadta a döntést, és támogatta, hogy ne szeptember 5-én kezdjenek bele.

Szeptember 2-án Töröknének két órája lett volna, ezeken helyettesítették. Ezeken az órákon érdemi munka nem folyt, a diákok a tankönyveiket kapták meg.