Kínos csend támadt, amikor a bíró az igazmondási kötelezettségére emlékeztette a tankerület vezetőjét

2023 március 13., 09:55

Tényállási elemeket vizsgálnak

Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján.
photo_camera Sziklai Tamás ügyvéd egyeztet Törökné Pethő Erzsébettel a kirúgott tanárok perének első napján. Fotó: Bankó Gábor/444

Az első tisztázandó kérdés, hogy történt-e kötelezettségszegés. A felperesek nem vitatják, hogy beszüntették a munkát, de szerintük ez csak néhány órát érintett. Az alperes ezzel szemben napokat jelölt meg, ezért most tisztázni kell, hogy mit csináltak a tanárok addig, amíg nem tartottak órát.

A felperesek jogi képviselője, Sziklai Tamás szerint Törökné Pethő Erzsébet esetén tiszta a helyzet, mert munkahelye, a Vörösmarty Mihály Gimnázium intézményvezetője az engedetlenséget megelőző napon rendkívüli órarendet hirdetett ki, amiről tájékoztatta a tankerületi központot. Kapin Lilla, aki az Eötvös tanára, pedig így foglalta össze, hogy mit csinált, amikor engedetlenségéből kifolyólag nem tanított:

2022. október 5-én élőláncon vett részt. Aznapra az iskola több megmozdulást is szervezett, előbb 7:30-tól az Apáczaival közösen együtt gyülekeztek az Egyetem téren, ezután volt az élőlánc a Ferenciek terén, ez reggel 9-ig tartott. Onnan átsétáltak egy flashmobra a Madách térre. Aznap két órája lett volna, az első a flashmob idejére esett. A második idején a Károlyi-kertben tiltakoztak az engedetlenkedők.

Azt is elmondta, hogy tiltakozási szándékukat október 3-ig kellett jelezniük az intézmény igazgatójának, aki ezt jóvá is hagyta, a hiányzó tanárok pótlására helyettesítési rendszert dolgoztak ki, így mindkét óráján szakszerűen helyettesítették.