Lengyelországban elítéltek egy nőjogi aktivistát, aki abortusztablettát küldött egy terhes nőnek

nők
2023 március 14., 19:21

A varsói bíróság nyolc hónap közmunkára ítélte Justyna Wydrzynska nőjogi aktivistát, amiért „illegálisan hozzásegített egy nőt abortuszhoz”. Amióta Lengyelországban szinte teljesen ellehetetlenítették a terhességmegszakítást, ő az első, akit úgy állítottak bíróság elé, hogy nem orvosként vagy családtagként segédkezett abortuszban. A büntetési tétel akár három év börtön is lehet ilyen esetben. Wydrzynska fellebbezni fog az ítélet ellen.

Justyna Wydrzynska (középen)
photo_camera Justyna Wydrzynska (középen) Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Wydrzynska egy olyan nőnek küldött abortusztablettát, aki bántalmazó kapcsolatban élt, és Németországba szeretett volna utazni terhességmegszakításra, de a covid korlátozások miatt nem volt rá lehetősége, ezért online kért segítséget. A nő párja azonban megtalálta a tablettákat, és feljelentést tett a rendőrségen. A nő végül elvetélt, a tablettákat nem is vette be.

Wydrzynska azt mondta a bíróságon, hogy ártatlan, és hogy az állam cserben hagyta őt, a szóban forgó nőt és más nőket is. „Engem a segítségnyújtás vágya vezérelt, amikor senki sem akart vagy tudott segíteni” - mondta. (BBC)