Erdogan már pénteken bejelentheti, hogy végül hozzájárul-e Finnország NATO-csatlakozásához

külföld
2023 március 15., 17:51

Pénteken Recep Tayyip Erdogan meghívására Törökországba látogat Sauli Niinistö finn államfő, mert a török elnök aznap jelenti be döntését Finnország NATO-csatlakozásáról. Vagyis valószínűsíthető, hogy támogatni fogja azt, amire maga Erdogan is utalt. "Tiszteletben tartjuk az általunk tett ígéretet. Pénteken találkozunk az elnökkel, és megtesszük, amire az ígéretünk kötelez".

Recep Tayyip Erdogan pártja parlamenti frakciójának 2023. március 15-i tanácskozásán.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan pártja parlamenti frakciójának 2023. március 15-i tanácskozásán. Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Törökország, akárcsak a NATO összes más tagja, vagyis Magyarország is, a katonai szövetség tavalyi csúcstalálkozóján már megszavazta Svédország és Finnország csatlakozását, ám annak hivatalossá válásához a döntést minden tagállamnak ratifikálnia is kell. Törökország a NATO-csúcs után kezdett feltételeket szabni ehhez.

Magyarország eredetileg nem szabott semmilyen feltételt, csak folyamatosan halogatta a döntést, amely így a parlament tavaszi ülésszakára halasztódott. Az ülésszakot megelőző kormánypárti frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök állítása szerint vita robbant ki a kérdésben, ezért végül a fideszesek delegációt küldtek Svédországba és Finnországba. Ott mindenki nagyon elégedett volt, de azóta Semjén Zsolt mégis elhalasztatta a parlament jövő heti ülését, melyen dönthettek volna a két ország csatlakozásának ratifikálásáról. Így még az se lehetetlen, hogy végül még Törökország is előbb járul hozzá Finnország csatlakozásához Magyarországnál.

A másik csatlakozó, Svédország ügye kényesebb. A svédektől Törökország olyan menekültek kiadását követeli, akiket ő maga terroristának bélyegzett, de akik a svéd jogszabályok szerint semmilyen törvénybe ütközőt nem követtek el. Erre tekintettel Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden már reális eshetőségként beszélt arról, hgoy a két északi országot mégsem egyszerre veszik majd fel a NATO-ba.