2023 március 15., 17:10

Pikó a köz szolgálatáról, Baranyi a szolidaritásról beszélt

Baranyi Krisztina elmesélte, hogy bucsai gyermeket láttak vendégül kerületükben. Ferencváros Bucsát testvérvárosi ajánlattal kereste meg, amivel szerette volna érzékeltetni, hogy létezik egy másik, szolidáris Magyarország. Bár szerinte egyik település vezetésének sem kötelessége ilyet tenni. Elmondta, ha testvérvárosi ajánlattal nem is, lehet mással segíteni, ahogy teszik azt a felvonuláson résztvevő civil szervezetek.

Pikó András megtiszteltetésnek veszi, hogy a köz szolgájaként jelenhet meg, erről a közszolgálatiságról beszélt a 12 pont országgyűlésre és az egyenlőségre vonatkozó kapcsán. "A politika ma nem a közjót, hanem egy szűk elit érdekeit szolgálja," éppen ezért tartja aktuálisnak a 12 pont idevonatkozó részeit. "Szolga lassan mindenki, (..) bárkit kipöckölhetnek a nemzetből" - mondta. Az ünnep a legjobb alkalom arra, hogy "kimondjuk szégyenünket:" miszerint míg 1948 a jog kiterjesztéséről, most a jog szűkítéséről szól minden. "Rá kell szorítanunk a politikát a helyes útra, ha kell haraggal (...) rá kell szorítani, hogy ne saját magát, hogy bennünket, a népet, a közt szolgálja."

Végül a nálánál fiatalabb "srácokhoz" szólt, akikről tudja, hogy "elegük van". Ekkor a srácok a tömegből skandálni kezdték: "elegünk van". "Nem petőfiék csinálták a forradalmat, de ők diktálták a politika menetét. Legyetek a közjó elkötelezett harcosai és szószólói" - mondta, mire a tömeg azt skandálta: "folytatjuk".