A törvény szerint akkor lenne érvényes a végrehajtók eskütétele, ha azt Schadl előtt tartották volna a börtönben

belföld
2023 március 16., 10:52

Tíz végrehajtó tett esküt csütörtökön a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar XIV. kerületi székházában, vagyis nem a Végrehajtói Kar elnöke előtt, az ugyanis Schadl György, aki továbbra is előzetes letartóztatásban várja korrupciós ügyének alakulását. De ahogy a Telex írja, ez nem biztos, hogy így törvényes volt, ugyanis a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény szerint „a felelősségbiztosítás megkötése vagy a biztosíték összegének befizetése, a bélyegző, fizetésiszámla-szerződés jóváhagyása és a hivatali helyiség alkalmasságának megállapítása után a végrehajtó a kinevezését követő egy hónapon belül a Kar elnöke előtt esküt tesz.” A lap szerint persze az esküt elvileg így is letehették volna Schadl előtt, hisz meg lehet őt látogatni a fogdában, de az eskütételt végül a székházban szervezték, Schadl nélkül.

Az MBVK Szervezeti és Működési Szabályzatában egyébként szerepel, hogy akadályoztatása esetén az elnököt helyettesítheti az alelnök és a titkár, de úgy tudni, hogy ezt 2022-ben egy külön határozattal is megtámogatta az MBVK elnöksége, de sem az elnökségi határozat, sem a Szervezeti és Működési Szabályzat nem írhat felül törvényi rendelkezést, márpedig a törvény az esküt az elnök hatáskörébe rendeli.

Márpedig a végrehajtói eskü nem csak formaság, a törvény szerint a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha valaki nem teszi le az esküt a törvényben meghatározott módon.

Vagyis azok a végrehajtók, akik Schadl György 2021. november 5-i őrizetbevétele után tettek esküt nem Schadl előtt, elvileg nem is járhatnak el végrehajtóként.