Több ezer tanár sztrájkol ismét

oktatás
2023 március 16., 06:42
Tüntetés az oktatásért és a tanárokért az Astorián 2023. január 27-én.
photo_camera Tüntetés az oktatásért és a tanárokért, Astoria, 2023. január 27. Fotó: Németh Dániel/444

A korábbiakhoz képest valamivel kevesebb, de így is több ezer pedagógus sztrájkol most csütörtökön és pénteken - írja a Magyar Hang.

A szervező Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint minden nyolcadik tanár - 10 ezernél is több pedagógus - szünteti be a munkát.

Vannak olyan helyek, ahol egész napra kiterjed a sztrájk, mások csak három-négy vagy egy órát nem tartanak meg. Van hely, ahol a tantestület nagy része sztrájkol és ezért rendkívüli szünetet kellett elrendelni. Gyermekfelügyeletet a törvény szerint sztrájk ideje alatt is biztosítani kell.

A sztrájkkal párhuzamosan sztrájktárgyalás is zajlik a kormány és az érdekképviseletek között.

A pedagógusok ugyanazokkal a követelésekkel állnak elő, amiket még a sztrájkbizottság megalakulása idején tavaly lefektettek, annyi kiegészítéssel, hogy követelik a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó, tavaly nyári törvény visszavonását. Ez arról rendelkezik, hogy a pedagógusoknak sztrájk idején is meg kell tartaniuk az órák legalább 50 százalékát.

Az eredeti követelések közt szerepel többek közt a pedagógusbér minimálbérhez kötése és a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók béremelése is.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint több óvodában is sztrájk lesz, de gyermekfelügyeletet itt is minden helyen biztosítanak, ha kell, csoportösszevonásokkal vagy óvodák közti átcsoportosítással.

A sztrájkbizottság ígéretet kapott többek közt háromszor tíz százalékos béremelésre, megállapodás július előtt így sem várható Totyik szerint, részben azért sem, mert sokakban aggodalmat kelt a kormány által tervezett új pedagógus státustörvény. Ez a tervezet alsó és felső határt határozna meg a pedagógusbérek esetében, nem követné a diplomás átlagbért, és nem biztosítaná a bérek értékállóságát. (Magyar Hang)