Hadifoglyok kínzásával és legyilkolásával vádolják az ukránokat és az oroszokat is

háború
2023 március 24., 20:19

A háború kitörése óta több tucat ukrán és orosz hadifogoly-gyilkosságot, kínzást, emberek pajzsként történő felhasználását dokumentálta az ENSZ emberi jogi megfigyelőcsapata, írja az Aljazeera. Ezek a cselekedetek a jelentés szerint háborús bűnöknek minősülnek.

photo_camera A Wagner csoport orosz zsoldoshadsereg egy katonája kihallgatószobában. Ukrán katonák kapták el Bahmut közelében Fotó: SERGEY SHESTAK/AFP

Az ENSZ emberi jogi szervezetének ukrajnai missziója pénteken kiadta az első hadifoglyokkal foglalkozó jelentését, amelyen fél éven át dolgoztak. A jelentéshez több mint négyszáz interjút készítettek hadifoglyokkal, fele-fele arányban oroszokkal és ukránokkal.

A jelentés szerint bár mindkét oldalon történt bántalmazás, tíz ukránból kilenc, míg az orosz hadifoglyok fele számolt be atrocitásokról.

A misszió összesen 40 kivégzést dokumentált eddig, ami állításuk szerint nem teljes, a számok valószínűleg ennél lényegesen magasabbak. Az ukrán oldalon összesen 25 orosz hadifogoly kivégzéséről számoltak be. Az oroszok által kivégzett 15 ukránból a jelentés szerint 11 a Wagner zsoldoshadsereg agressziójának áldozata volt. További öt esetről tudnak, amikor ukrán foglyok kínzás áldozatává váltak, négyen az orvosi ellátás hiánya miatt hunytak el.

Az ENSZ 8317 civil áldozatról és 13 809 sebesültről számolt be a háború kezdete óta.