340 millió forintnyi büntetést fizethet Nelson Piquet rasszista és homofób megjegyzései miatt

külföld
2023 március 25., 12:07

Ötmillió brazil realra (~340 millió forint) bírságolta egy brazil bíróság Nelson Piquet, a háromszoros világbajnok egykori Forma-1-es versenyzőt, mert egy 2021-es interjújában rasszista és homofób megjegyzéseket tett a hétszeres világbajnok brit Lewis Hamiltonra.

A háromszoros világbajnok Nelson Piquet 2015 júniusában az osztrák GP-n a Red Bull vendégszobájában.
photo_camera A háromszoros világbajnok Nelson Piquet 2015 júniusában az osztrák GP-n a Red Bull vendégszobájában. Fotó: JOE KLAMAR/AFP

Piquet azután se visszakozott, hogy interjújából botrány lett. Azt mondta, ő csak egy olyan kifejezést használt Hamiltonra, amit a portugál nyelv brazil változatában hagyományosan kötetlen beszédben a fickó szinonímájaként is használnak, és nem állt szándékában senkit megbántani vele. Csak aztán előkerült egy korábbi interjúja, amiben annak apropóján, hogy Hamilton 2016-ban elbukta a világbajnoki címet, ugyanilyen rasszista, homofóbb megjegyzéseket tett a brit versenyzőre.

Piquet végül bocsánatot kért a "meggondolatlan" szóválasztásáért. Hamilton pedig a felvétel nyilvánosságra kerülése után az "elavult gondolkodás" megváltoztatására szólított.

Piquet ellen végül a brazil LGBT+ Szövetség kezdeményezett eljárást, tízmillió realos erkölcsi kártérítés reményében. A bíróság végül ennek a felét ítélte meg, indoklása szerint ez a büntetés már kifejezi, hogy "társadalmunk idővel megszabadulhasson a rasszizmus és a homofóbia kártékony jelenségétől". (Via BBC)