Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok evakuációba kezdtek a Krímen

külföld
2023 március 25., 10:13

Bár Dmitrij Medvegyev egykori orosz elnök, akinek az elmúlt években az atomfegyverrel riogatás lett a fő feladata, a héten még azzal fenyegetőzött, hogy a Krím megtámadása esetén Oroszország "semmilyen fegyver bevetésétől se" riadna vissza, az ukrán hírszerzés értesülései szerint az orosz hatóságok valójában már megkezdték a 2014-ben titkos katonai művelettel megszállt, majd illegálisan Oroszországhoz csatolt fekete-tengeri félsziget kiürítését. Andrij Juszov, az ukrán katonai felderítés szóvivője szerint az orosz katonai vezetés és a megszálló közigazgatás tagjai elkezdték árulni ingatlanjaikat, és családtagjaik kimenekítését.

A genovai vár romjai a krími Balaklava városában, Szevasztopol közelében 2023. március 20-án.
photo_camera A genovai vár romjai a krími Balaklava városában, SZevasztopol közelében 2023. március 20-án. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A héten hír volt, hogy a krími rádióadókon arra szólították a helyi lakosságot, hogy készüljenek fel a félsziget kiürítésére. Erről később orosz források azt állították, hogy a rádióadásokat az ukránok hackelték meg, de Juszov szerint a felszólítás valós volt, a célzottjai pedig az orosz megszállókkal kollaborálók voltak.

A Krím visszaszerzése Ukrajna legtávlatosabb, egyben legnehezebben megvalósítható terve. A Krím nehéz terep, lényegében egy nagy, tengerből kiálló szikla, amit egy, szinte az egész évben járhatatlan sósvizes mocsár választ el Ukrajnától. Ezen a mocsáron lényegében csak két keskeny út vezet át, vagyis egyáltalán nem triviális itt áttörni a védelmet. Mégis, Juszov szerint "ahhoz, hogy helyreállhasson a rend és a béke, fel kell szabadítani a félszigetet és a legitim ukrán kormány uralma alá kell hajtani". Szerinte erre "hamarosan" sor is kerülhet.

Az ukránok derűlátását a nyugati elemzők közül Ben Hodges nyugalmazott tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők egykori parancsnoka is osztja. Hodges utolsó vezetői megbízatása volt az európai főparancsnokság, ebben a szerepében ő vezényelte le a NATO keleti arcvonalának megerősítését - vagyis lényegében aktív karrierje utolsó éveiben csak és kizárólag az orosz fenyegetéssel foglalkozott. Ő a kevés nyugati elemző egyike, aki a háború kirobbanásának pillanatától úgy vélte, hogy Ukrajna kellő támogatással képes legyőzni Oroszországot. Ő már februárban, az Ukrinform ukrán hírügynökségnek nyilatkozva reálisnak nevezte Ukrajna esélyét a Krím felszabadítására. (Kyiv Independent via Yahoo News)