Őslakosokról szóló népszavazási kérdést terjeszt a parlament elé az ausztrál kormány

külföld
2023 március 30., 05:58

Megtette csütörtökön az ausztrál kormány az első hivatalos lépést az őslakosok alkotmányban való elismeréséről szóló népszavazás megtartása felé, és létrehozta az őslakosok képviseleti szervét.

photo_camera Fotó: TREVOR COLLENS/AFP

Mark Dreyfus főügyész a törvényjavaslatot a parlamentben ismertetve azt mondta, hogy az október és december között tartandó népszavazás lehetőséget adna a történelmük elismerésére, és segítené az ausztrálokat abban, hogy összefogjanak egy békésebb jövőért.

Az alkotmánymódosítással a kormány az „Aboriginal and Torres Strait Islander Voice” nevű konzultatív bizottságot hozná létre, ami nem kötelező érvényű tanácsokat adna a parlamentnek az őslakosokat érintő kérdésekben.

Az aboriginek, akik Ausztrália lakosságának 3,2 százalékát teszik ki, a legtöbb társadalmi-gazdasági mutatóban az országos átlag alatt maradnak, és nem szerepelnek a 122 éves alkotmányban sem. A brit gyarmati uralkodók elnyomták őket, és csak az 1960-as években kaptak szavazati jogot.

Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke.
photo_camera Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke. Fotó: ANUSAK LAOWILAS/NurPhoto via AFP

A fő ellenzéki Liberális Párt még nem döntött arról, hogy támogatja-e a javasolt alkotmánymódosításokat, de kisebbik koalíciós partnere, a vidéki székhelyű Nemzeti Párt közölte, hogy ellenzi azokat. A baloldali Zöldek párt és néhány független törvényhozó ígéretet tett arra, hogy támogatni fogja a kérdést.

A Guardian múlt heti közvélemény-kutatása szerint a népszavazás támogatottsága 5 százalékkal csökkent, de a megkérdezettek 59 százaléka még így is igennel szavazna. Ausztráliában az alkotmánymódosításhoz országos népszavazásra van szükség. A népszavazás sikeréhez országos szavazattöbbségre, valamint a hat állam közül legalább négyben a szavazatok többségére van szükség. (Reuters)