Rishi Sunak 216 millió forintnyi fontot magánrepülőzött el kevesebb mint két hét alatt

külföld
2023 március 31., 14:12

Rishi Sunak közel 500 ezer fontnyi (216 millió forint) állami pénzen utazott magánrepülővel kevesebb mint két hét leforgása alatt tavaly, derült ki brit kormányzati adatokból, írja a Guardian. A brit ellenzék szerint ez rámutat, hogy az Egyesült Királyság konzervatív párti miniszterelnöke elvesztette a kapcsolatot a valósággal, és hogy képtelen a fontos zöld ügyek élére állni.

A szóban forgó hivatalos utazások: 2022. november 6-7. között Sunak Egyiptomba utazott oda és vissza a Cop27 klímaügyi konferenciára (108 ezer font), egy héttel később három napra Balira, a G20 országok találkozójára (340 ezer font), december elején pedig Lettországba és Észtországba látogatott (62 ezer font).

photo_camera Sunak, ahogy éppen kiszáll a kormányzati Airbusból Lettországban.
Fotó: HENRY NICHOLLS/AFP

A közel 500 ezer fontos összegben nincs benne, hogy a miniszterelnökkel utazó más tisztviselők mennyi plusz költséget jelentettek az államkasszának. Az utazó delegációk létszáma 19 és 35 között mozgott az említett repülések során.

Habár a miniszterelnöknek általában hozzáférése van a Királyi Légierő Voyager típusú gépéhez, a szóban forgó utazásai egy Airbus A-321-es géppel történtek, amit egy magántársaság üzemeltet a kormány megbízásából.

Sunak mondjuk csak hivatalos találkozókra tartott közpénzből ezeken az utazásokon, Orbán Viktor kollégájával szemben, aki február 27-i hivatalos egyiptomi útjába egy toszkán kitérőt is bepréselt.