Joghurttal öntöttek le két nőt egy iráni boltban, amiért nem viseltek hidzsábot, aztán őrizetbe is vették őket

külföld
2023 április 02., 06:08

Két iráni nőt őrizetbe vettek, miután terjedni kezdett egy videó, amin egy férfi inzultálni kezdte őket egy kisbolt pultjánál.

A felvételen látható, hogy a nők nem viselnek hidzsábot, a férfi előbb mintha számon kérné ezt rajtuk, majd egy joghurtnak látszó dobozt levesz a polcról, és leönti a fejüket. A férfit ezután az eladó kitaszigálja a helységből.

link Forrás

Az iráni bíróság a videó alapján közölte, hogy a nőket azonosították és őrizetbe vették, amiért szabadon láthatóvá hagyták a hajukat, ami tilos Iránban. Őrizetbe vették a támadó férfit is, akit a közrend megzavarásával vádolnak. A Mizan hírügynökség szerint a bolt tulajdonosát is megintették, hogy tartassa be a törvényeket az üzletben.

Az iráni kormány szombaton jelezte, hogy szigorítana a hidzsáb viselésére vonatkozó törvényeken - ez a válasz a több mint fél éve zajló tiltakozásokra.

Szeptember 16-án a 22 éves Mahsza Amini azután veszítette életét, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot.

Az eset nagy tiltakozási hullámot váltott ki, tömegtüntetések voltak Iránban, amik az előírások eltörlését követelték - ezreket őrizetbe vettek, volt, négy tüntetőt ki is végeztek - és bár a tüntetések ereje mára valamelyest mérséklődni látszanak, sokan, főleg városokban, továbbra is megtagadják a hidzsáb viselését.

Szombaton Hadzsi Deligani képviselő ultimátumot nyújtott be a bíróságoknak: ha két napon belül nem tesznek semmit a fejkendőre vonatkozó szabályok betartatásáért, újabb törvénnyel fogják azt kikényszeríteni. (BBC)