Trump megjelent a bíróságon, mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát

külföld
2023 április 04., 17:17

Ma először állt büntetőbíróság előtt amerikai elnök, és Donald Trump, ahogy az várható volt, már az első tárgyalása előtt az egekig korbácsolta a hisztériát. Trump helyi idő szerint kora délután indult el konvojával a Trump Toronyból a manhattani bíróság épületébe, és a helyi beszámolók szerint a volt elnök végül nem a főbejáratot vette igénybe, ahol támogatói és tüntetők is várták. A konvoj megérkezése előtt kevéssel Trump még posztolt egyet saját közösségi oldalára:

„Irány Lower Manhattan, a bíróság. Szürreális — WOW, le fognak TARTÓZTATNI ENGEM. Nem hiszem el, hogy ez megtörténik Amerikában. MAGA!”

link Forrás

Trumpot az épületben, az előzetesen várt menetrendnek megfelelően letartóztatták, majd kevéssel később megjelent a bíró előtt az épület 15. emeletén lévő tárgyalóteremben. Ekkor oldották fel a vádiratot a titkosítás alól, így kiderült, hogy a volt elnököt azzal vádolták meg, hogy 34 alkalommal meghamisította a könyvelését. Trump mind a 34 vádpontban ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészség szerint Trump 2015 augusztusa és 2017 decembere között több alkalommal is meghamisította a New York-i vállalkozásának könyvelését, hogy elrejtsen olyan törvénytelen cselekedeteket, melyek kárt okozhattak volna a választási kampány során. A céljuk ezzel a 2016-os választás befolyásolása volt, azáltal, hogy felkutatták és felvásárolták a negatív információkat még az esetleges publikálásuk előtt. Ehhez pedig az ügyészség szerint a résztvevők megsértették a választási törvényeket, és több alkalommal is hamis bejegyzéseket szerepeltettek a New Yorkban bejegyzett vállalkozások könyvelésében.

Trump a tárgyalóteremben
photo_camera Trump érkezik a tárgyalóteremhez Fotó: ED JONES/AFP

Trump sem érkezésekor, sem távozáskor nem beszélt a sajtóval, a tárgyalóterembe kevés fotóriportert engedtek csak be, videózni pedig senkinek nem volt szabad, de a kiszivárgó beszámolók szerint a volt elnök nem csinált benn jelenetet.

Trump ellen 130 ezer dollár gyanús kifizetésével kapcsolatban emelt vádat a manhattani kerületi főügyész. A pénzt Stormy Daniels, egy pornószínésznő kapta Trump ügyvédjétől 2016-ban, az elnökválasztási kampány finisében, szerinte azért, hogy ne beszéljen 2006-os egyéjszakás kalandjukról Trumppal. Trump a szexet tagadja, szerinte az ügyvédhez eljuttatott pénzzel a házasságát akarta megvédeni a híreszteléstől. A részletekről, a Trump ellen zajló többi eljárásról és a politikai kontextusról ebben a cikkben írtunk.

Trump a bíróságon április 4-én.
photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Ma a közvélemény több fontos kérdésre is választ kap.

  • Eldőlt, hogy Trump, aki hétfőn érkezett New Yorkba, alávetette magát az eljárásnak.
  • Eldőlt az is, hogy Trump ártatlannak vallja magát.
  • De a legfontosabb, hogy végre megtudtuk, pontosan mi áll a tárgyalásig zártan kezelt vádiratban.

Előzetesen az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy mivel a Daniels-nek az ügyvéden, Michael Cohenen keresztül eljuttatott összegeket Trump jogi költségként könyveltette el, a két fő vádpont az lesz, hogy meghamisította a könyvelést, illetve megsértette a kampányfinanszírozási szabályokat, mivel a pénz valójában a közvélemény befolyásolását szolgálta.

Előzetesen, a bíróságról csordogáló információk alapján lehetett számítani arra, hogy a titkosszolgálati védelemmel érkező Trump a limuzinból egy alkalmi sátron keresztül lép majd be a bíróság épületébe. Kérdés volt, hogy a szereplést imádó Trump, aki hétfőn megígérte, hogy folytatja a vádat beterjesztő főügyész, Alvin Bragg elleni hecckampányát, kötélnek áll-e, vagy megpróbálja-e már a bíróság épülete előtt tovább hergelni a híveit, de végül erre nem került sor.

A cirkusz óriási. Van olyan fotós, aki több mint egy hete tartja a helyét a bejáratnál, az újságírók minden felbukkanó politikusra rávetik magukat, a közeli utcákban és parkban egyre gyűlnek a gyakran az ország távoli sarkaiból érkező tüntetők, a magasban helikopterek köröznek, a titkosszolgálattal megerősített rendőrség pedig azt ígéri, hogy senkire és semmire nem lesznek tekintettel, hogy fenntartsák a rendet.

Trump a saját közösségi oldalán, a Truth Social-ön azt is bejelentette, hogy indítványozni fogja a pert áthelyezését a New York-i Staten Island-re, ahol nagyobb a támogatottsága. A bíróság ezt várhatóan el fogja utasítani.

Trump elindul a bíróságra a Trump Toronyból
photo_camera Trump elindul a bíróságra a Trump Toronyból Fotó: DAVID DEE DELGADO/REUTERS

Az biztos, hogy Trumpot először formálisan is letartóztatják, majd rabosítják, ami az esetében azt jelenti, hogy bűnügyi nyilvántartásba veszik és rögzítik az ujjlenyomatát. Viszont rabosító fotó állítólag nem készül róla, és szinte kizárt, hogy megbilincseljék.

Ezután áll a bíróság elé. Trump eddig harcias volt, de soha nem volt még olyan helyzetben, amilyenbe most kerül. A személyisége és a politikai érdeke azt diktálja, hogy a tárgyalóteremben is folytassa a cirkuszt. Csakhogy ott nem ő lesz a ceremóniamester, hanem a bíró, aki valószínűleg korlátokat próbál majd szabni az exelnök legendás fegyelmezetlenségének. Ha Trump befeszül, és az ügyvédjeire sem hallgat, ahogy a Fehér Házban se hallgatott senkire, azzal nagyon rossz fényben tűnhet fel az esküdtszék előtt. Állítólag azért tart a látszólagos harciassága ellenére a pertől és a vádlotti szereptől, mert nem alakíthatja a kedve szerint az eseményeket.

Trump érkezik a bíróságra
photo_camera Trump érkezik a bíróságra Fotó: KENA BETANCUR/Getty Images via AFP

Trump, aki az egész, öt éve indult büntetőeljárást politikai boszorkányüldözésnek tartja, pénteken már a mai procedúrát, és várhatóan az egész pert vezető bírónak, Juan Merchannak is nekiment. Merchan szerinte gyűlöli őt, amit az exelnök arra alapoz, hogy Trump ingatlancége és a Trump Organization pénzügyi vezetője adócsalási ügyében is terhelő ítéletet hozott.

Sokakat meglepett, hogy bár megtehette volna, bíróság vezetője, Ellen Biben a volt elnök minden szempontból kiemelt jelentőségű ügyét nem vonta magához. Ám mivel a korábbi ügyekben nem merült fel elfogultság gyanúja, a Trump-pert pedig a szabálynak megfelelően, véletlenszerűen szignálták épp Merchanre, elég valószínűtlen, hogy Biben a Trump-per érdemi részében Merchan helyett mást ültessen a pulpitusra.

Merchant mindenki alapos, nyugodt és kiegyensúlyozott bírónak ismeri, aki alkalmas a viharosnak ígérkező tárgyalássorozat kézben tartására. Csakhogy korábban az ügyészségen dolgozott, és ez a tény valóban erősíti az összeesküvés-elméletekre fogékonyak, köztük Trump gyanúját, hogy a bíróság összejátszik ellene az ügyészséggel.

Mindehhez pedig Trump harmadik elnökválasztási kampánya szolgáltatja a díszletet. Trump vezet a republikánusok elnökjelöltek között, akik egyelőre nem merik felvetni Trump büntetőjogi felelősségét. Ám a per és a Trump személyisége miatt teljes a bizonytalanság, és mindenki ugrásra várva lesi a fejleményeket.