Donald Trump a vádpadon

külföld
2023 április 01., 06:16
  • Donald Trump volt amerikai elnököt pénteken bűncselekménnyel vádolták meg, mert 2016-ban lefizetett egy pornószínésznőt, hogy hallgasson az afférjukról.
  • A manhattani ügyészség által összegyűjtött bizonyítékok alapján vádesküdtszék döntött a vádemelésről.
  • Az Egyesült Államok történetében soha nem vádoltak meg bűncselekménnyel hivatalban lévő vagy volt elnököt.
  • A magát áldozatnak beállító Trump rövid távon erősödhet a büntetőper körüli médiacirkusz miatt, de legalább ennyit veszít is.

Semmi sem jelzi jobban, mennyire megváltozott az USA belpolitikai klímája, mint hogy egy konzervatív (republikánus) politikus szexbotránya nemhogy gyengítené, még növeli is a népszerűségét. Vádat emeltek az újrázásra készülő volt amerikai elnök ellen, de ez csak növeli annak a valószínűségét, hogy megnyeri a republikánus előválasztást.

Donald Trump persze nem lenne Donald Trump, ha ez nem vele történne, és ha nem gyártana magának szenvedéstörténetet abból, hogy az ügyeskedéssel, hazudozással és manipulációval töltött élete vége felé felelnie kell a tetteiért.

A vádemelés a hírek szerint készületlenül érte Trumpot és a jogi csapatát. Arra számítottak, hogy az exelnök harciassága, hogy e hét keddre várja a vádemelést és bilincsben tervez bevonulni az ügyészségre, megteszi a hatását, és a manhattani ügyészség késlelteti vagy akár ejti az egész ügyet.

Nem ez történt, Trump pedig kezdhet készülni rá, hogy a vádlottak padján találja magát. A hírek szerint kész alávetni magát az eljárásnak és megjelenni, bár erősen tart a pertől és a szereptől. Az első tárgyalás jövő kedden lesz.

Mi az ügy?

A Stormy Daniels művésznevű pornószínésznő 2006 nyarán ismerkedett meg Trumppal, és állítása szerint rögtön le is feküdt vele. A volt elnök nyolc évvel korábban jött össze mostani feleségével, Melania Trumppal, az esküvőjük 2005-ben volt, és Melania nem sokkal a Daniels-affér előtt szült. Daniels úgy emlékszik, hogy Trump nem aggódott a következmények miatt, inkább lekezelően bánt vele.

A nő 2011-ben beszélt az esetről egy magazinnak. A lap kérésére elvégzett poligráfos vizsgálat megerősítette, hogy igazat mond, az interjú mégsem jelent meg. Daniels tiltotta le, mert – állítja a nő – megijedt, amikor egy ismeretlen férfi a kocsijához lépett és megfenyegette, hogy történhet valami a kocsiban ülő kislány mamájával, ha nem száll le Trumpról és felejti el a sztorit.

photo_camera Stormy Daniels az ügyvédjével a manhattani szövetségi bíróság előtt, 2018-ban. Fotó: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP

Daniels a 2016-os elnökválasztási kampány utolsó heteiben, amikor Trump és Hillary Clinton fej-fej mellett álltak, megpróbálta pénzzé tenni a sztoriját. Végül azonban nem a média vette meg. Pár nappal a 2016-os elnökválasztás előtt Trump ügyvédje, Michael Cohen 130 ezer dollárt fizetett Danielsnek, hogy hallgasson az ügyről.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.