Megegyeznének a kirúgott kölcseys tanárok a tankerülettel

2023 április 13., 12:13

Sallai Katalin minden akcióban részt vett, így tiltakozott az oktatás áldatlan állapota ellen

Az utóbbi két évben ,,hajlott koromra való tekintettel” csak heti 20 órában tanítottam, mondta Sallai Katalin. A mentoráltja (kistanár) két osztályában tanított, Sallainak már be se kellett mennie ezekre az órákra. Csak három osztályban kellett effektíve tanítania, ebből két osztály volt végzős.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Minden egyes akcióban igyekeztem részt venni, ha valamelyikből kimaradtam, az csak betegség miatt volt. Így akartam tiltakozni az oktatás áldatlan állapota ellen. Petíciókat írtam alá, demonstárción, tiltakozáson, sztrájkon és végül a polgári engedetlenségben is részt vettem, mondta Sallai, hozzátéve, hogy egész napra írta be magát, lehetett volna csak 2-3 órára, de azt nem érezte elégnek.

A végzősök óráit nagyon igyekezett megtartani, és az engedetlenség alatt is végig benn tartózkodott a tanáriban. Dolgoztam is, meg nem is, mert javarészt a kollégákkal beszélgettem, de készültem is a másnapi órákra, mondta.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az alperes kérdez: a mentori szerződés szerint a mentorált egyedül nem tarthat órát, csak a mentor jelenlétében. Sallai erre azt mondta, hogy úgy kapta meg egy másik tanártól a mentoráltat, hogy tarthatott önállóan órát, mert már a folyamat végén járt, és azóta tanárként is dolgozik. A KRÉTA-ügyben azt mondta, hogy a kirúgása napján még nála volt az egyik osztály röpdolgozata, amit kijavított, és tehermentesíteni akarta az őt helyettesítő kolleganőt, ezért belépett a rendszerbe és beírta a jegyeket.