Megegyeznének a kirúgott kölcseys tanárok a tankerülettel

2023 április 13., 12:34

Törley szerint a polgári engedetlenség az egyedüli érvényes tiltakozási forma

Törley Katalin meghallgatása következik. Azt mondja hogy a tiltakozásokban hosszú évek óta részt vesz a nyílt leveleken, sztrájkokon és tüntetéseken át mindenféle formában tanérként és a Tanítanék Mozgalom aktivistájaként. A Tanítanék nagy segítség volt, nyilatkozatokat írtak, kommunikálták az internet és a sajtó felé.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Úgy éreztem, hogy elégtelen a hivatalos sztrájk az oktatás problémáinak kifejezésére, az engedetlenséget éreztem egyedül érvényesnek és markánsnak, mondta Törley, hozzátéve, hogy minden tiltakozási napon az egész napos távolmaradást jelölte meg a nyilatkozaton.

„Minden tiltakozáskor bent voltam az iskolában, sőt több időt töltöttem ott, mint általában, mert volt, amikor csak 11-től lett volna órám, de 8 órára mentem be”. Az órákat nem tarotta meg, az órákhoz kapcsolódó adminisztrációt nem végezte el, de iskolaszervezési dolgokban részt vett, más kollégákkal egyeztetett iskolai ügyekről. Törley a helyettesítő tanárokkal is kapcsolatban, ő mondta meg, hogy mi történjen az adott órákon.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az alperes kérdez: „honnan kellett volna tankerületnek tudnia, hogy dolgozott az engedetlenség napján?” Onnan, hogy másnap voltak órái, amire bizony 20 év után is készülnie kell egy tanárnak, mondta Törley.