Navalnij kritikus állapotban van, szövetségese szerint megmérgezték

külföld
2023 április 14., 19:36

Alekszej Navalnij állapotáról számolt be egy közeli szövetségese, a Korrupcióellenes Alapítvány projektmenedzsere Ruszlan Saveggyinov politikai aktivista és oknyomozó újságíró. Az első számú orosz ellenzéki állapota kritikus lehet, ügyvédjei korábban hasfájásról, és rendkívül gyors súlyvesztésről számoltak be. Navalnij a Moszkvától 250 km-re keletre fekvő melekhovói szigorúan őrzött büntetőtelepen tölti 11 és fél éves börtönbüntetését, a múlt héten pedig mentőt hívtak hozzá. "A helyzete kritikus, mindannyian nagyon aggódunk" - nyilatkozta Saveggyinov a Guardiannak.

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: AFP

Kórházba szállítása óta nem tudni Navalnijról, aki ügyvédjein keresztül kommunikált a világgal, "a börtönhatóságok mindent megtesznek, hogy elszigeteljék". Saveggyinov csapata szerint Navalnijt lassú mérgezéssel próbálják eltenni láb alól. Az orosz politikust 2020-ban mérgezték meg novicsokkal, akkor Berlinben kezelték, elmondása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte meg a merényletet.

Saveggyinov elmondása szerint Navalnijt a börtönben különböző eszközökkel igyekeznek megtörni: bármiféle magyarázat nélkül hosszú időkre zárják büntetőcellába, ahol a rendes alvás és étkezés jószerével lehetetlen.