444. oldal #18: A te könyvedben mennyi kép van?

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Pár hete foglalkoztunk a gyerek- vagy ifjúsági irodalommal a 444. oldalban, ahol a Pagony kiadó vezetője azt mondta, hogy az ennek a korosztálynak szóló könyvekben az illusztrációra kellene fő produktumkent tekinteni, és nem is a szövegekre. Itthon viszont ez nem könnyű, hiszen a művészettörténet oktatást érdemben szinte teljesen megszüntették, ráadásul a magyar ember úgy van vele, hogy amiben kép van és nem szöveg, az már nem is lehet igazi könyv. Herbszt László illusztrátor, a MOME oktatója, és az ELTE-n művészettörténetet oktató Révész Emese volt a 444. oldal vendége.

  • 0:45 - Miért nézzük le a képeket a szövegekhez képest?
  • 03:32 - Ciki, ha sok a kép a könyvedben
  • 05:20 - Hogyan mesél a képalkotó?
  • 08:46 - Miért és kitől vagyunk lemaradva?
  • 11:20 - “Túl sok a kép” - mondja a szülő a vásárlásnál
  • 13:27 - Mitől fél a kiadó, ha képekről van szó?
  • 15:21 - Itthon kb. halott a művtöri oktatás
  • 17:09 - A könyv, mint műtárgy
  • 19:38 - Miért jobb, ha képeket lapozgat a gyerek, mintha mozgóképet néz?
  • 23:23 - Miért jár mindenki előttünk a régióban?
  • 26:41 - A mesterséges intelligencia és az illusztrátorok jövője

A címlapkép Herbszt László munkája, a Budapesti Illusztrációs Fesztivál arculata.

Kapcsolódó cikkek
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #249 [H]: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Van-e egyáltalán olyan, hogy kínai konyha?

Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.

444.hu
podcast

Borízű hang # 248: Levillog a Két Mackó [H]

Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Ami a nagy vállalati vagyonok hatékony működtetéséhez elengedhetetlen: mi az a kontrolling és kinek kell egyáltalán?

A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom

Nem csak talpon maradni, de fejlődni is: kinek és mire jó a kontrolling?

Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.

Diószegi-Horváth Nóra
támogatott tartalom