A lengyel kormány betiltotta a gabona és egy csomó élelmiszer importját Ukrajnából

mezőgazdaság
2023 április 15., 13:45

A lengyel kormány úgy döntött, betiltja a gabona és más élelmiszerek behozatalát Ukrajnából, hogy megvédje a lengyel mezőgazdasági ágazatot – közölte Jaroslaw Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) vezetője.

Az Európai Unióban termeltnél olcsóbb ukrán gabona – a háború miatti szűk logisztikai keresztmetszetek közepette – nagy mennyiségben maradt a közép-európai államokban, leszorítva az árakat és a helyi gazdálkodókat sújtva.

Jaroslaw Kaczynski Varsóban 2022 március 29-én
photo_camera Jaroslaw Kaczynski Varsóban 2022 március 29-én Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

Ez politikai problémát okozott a PiS-nek a választási évben. „A kormány ma döntött a szabályozásról, ami megtiltja a gabona Lengyelországba való behozatalát, de több tucat más típusú élelmiszert is [Ukrajnából]” – mondta Kaczyński a PiS pártkongresszusán. Ezeknek az áruknak a listája bekerül a kormányrendeletbe, „a gabonától a méztermékekig, nagyon-nagyon sok minden” – mondta.

„Változatlan barátai és szövetségesei vagyunk és maradunk Ukrajnának. Támogatjuk… De minden államnak, minden hatóságnak, bármilyen jó hatóságnak kötelessége megvédeni állampolgárai érdekeit” – mondta Kaczyński.

Kaczyński azt mondta, Lengyelország kész tárgyalásokat kezdeni Ukrajnával a gabonakérdés rendezése érdekében, és az ukrán felet már értesítették a lengyel kormány döntéseiről. (Reuters)