Ferenc pápa szerint megalapozatlanok a II. János Pál pápa elleni „célozgatások”

külföld
2023 április 16., 18:22

Ferenc pápa sértőnek, alaptalannak nevezte és visszautasította azokat a „célozgatásokat”, miszerint II. János Pál pápa tudhatott arról, hogy évtizedekkel ezelőtt állítólag lányokat vittek a Vatikánba, ahol molesztálták őket.

Egy a Vatikánban élő és dolgozó jegyszedő akkor 15 éves lánya, Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el, amikor nem ment haza a zeneóráról. Eltűnése azóta is Olaszország egyik legnagyobb rejtélye, történetéről a Netflixen nemrég mutattak be egy dokumentum sorozatot.

Emanuela Orlandi fotója egy 2012-es vatikáni tüntetésen
photo_camera Emanuela Orlandi fotója egy 2012-es vatikáni tüntetésen Fotó: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Az ügyben annyi fejlemény történt az elmúlt napokban, hogy a negyven évvel ezelőtt eltűnt lány testvére, Pietro Orlandi találkozott Alessandro Diddi vatikáni főügyésszel, akinek Ferenc szabad kezet adott, hogy az ügy végére járjon.

A Reuters beszámolója szerint miután találkoztak és beszéltek, Pietro Orlandi elment egy tévéműsorba, ahol lejátszott egy hangfelvételt, amin szerinte egy olyan férfi hallható, aki annak a szervezett bűnözői csoportnak tagja, amiről az olasz média évtizedek óta feltételezi, hogy köze lehetett Emanuela Orlandi eltűnéséhez. A hangfelvételen a férfi azt állítja, hogy több mint negyven évvel ezelőtt lányokat vittek a Vatikánba, ahol molesztálták őket, és II. János Pál pápa pedig tudott erről. Orlandi ezek után a műsorban úgy fogalmazott: „Azt mondják, esténként két lengyel monsignorral járt ki, és biztosan nem házakat áldott meg.”

A műsorban elhangzottak Olaszországban kisebb vihart kavartak, vatikáni tisztviselők azonnal elítélték Orlandi megjegyzését, vasárnap pedig Ferenc pápa is megszólalt az ügyben a Szent Péter téren a hívek előtt, amikor úgy fogalmazott, „Szent János Pál a napokban sértő és alaptalan célzások tárgya lett”. (Reuters)