Az orvosi kamara vezetőivel találkozik az egészségügyi államtitkár

Egészségügy
2023 április 18., 05:25

Kedden délelőtt először találkoznak személyesen a Magyar Orvosi Kamara (MOK) képviselői Takács Péter egészségügyi államtitkárral, amióta kiderült, hogy az orvosok több mint kétharmada a kötelező tagság megszüntetése után is a MOK-ban maradt.

A kamara közleménye szerint Kincses Gyula elnök és Soós Zoltán, a MOK Háziorvosi Csoportjának vezetője fog leülni az államtitkárral. „A találkozó célja, hogy az alapellátás és az ügyeleti rendszer helyzetét áttekintve közelítsük az államtitkárság és a MOK helyzetértékelését, a kialakult problémákra adott megoldási javaslatokat.”

A MOK szerint megállapodás még nem várható, ehhez testületi támogatásra lesz szükség. „Célunk továbbra is az alapellátás megerősítése, a praxisok anyagi és általános bizonytalanságának csökkentése, a minél jobb és folyamatosabb betegellátás hosszú távon is.”

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
photo_camera Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Fotó: Kristóf Balázs/444

Takács Péter hétfőn arról beszélt a HírTV-ben, hogy az elmúlt időszak vitái ellenére nem szűnt meg a párbeszéd a kamarával, szerinte szakmai kérdésekben „konstruktív az együttgondolkodás”. Ehhez képest korábban olyanokat mondott, hogy „a DK-s MOK-vezetés” Gyurcsány hatalmáért küzd, és „a baloldal politikai megrendelésére” akciózik a kormányzati intézkedésekkel szemben.

A kormány február végén szüntette meg a kötelező kamarai tagságot, miután a MOK sikeres nyomásgyakorlásba kezdett, tiltakozva a háziorvosi praxisok új finanszírozása és az érdemi egyeztetések elmaradása miatt. Bővebben a konfliktusról és annak eredményéről: „Az orvosok nem sétáltak bele a kormány gyurcsányozós csapdájába”

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára
photo_camera Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A HírTV-s interjúban szóba kerültek az ápolói fizetések is. Takács azt mondta, az OECD legfejlettebb országait alapul véve szeretnék, ha az átlagos ápolói fizetés 37 százaléka lenne az átlagos orvosi fizetésnek. Nem derült ki, ez mikorra teljesíthető.

Takács néhány napja egy fórumon azt ígérte, a mostani 390 ezerről 650 ezer forintra nőhet egy 20 éves munkaviszonnyal rendelkező ápoló bruttó bére 2024 márciusától. A Belügyminisztérium azóta jelezte, hogy még nincs végleges döntés.