Az orvosok nem sétáltak bele a kormány gyurcsányozós csapdájába

Egészségügy
2023 április 04., 10:22
  • A kormány azt üzente az orvosoknak: ha maradnak a kamarában, azzal Gyurcsányt választják.
  • A máskor bevált recept ezúttal nem jött be, az orvosok több mint kétharmada kitart a kormányt rendszeresen, keményen, szakmai alapon kritizáló kamarai vezetés mellett.
  • Ez az Orbán-rendszerben példátlan összefogásról tanúskodik.
  • Mi kellett hozzá?

Egy hónap telt el azóta, hogy a kormány felvette ellenségeinek listájára a Magyar Orvosi Kamarát (MOK). Korábban sem volt felhőtlen a viszony, de a sikeres ügyeleti tiltakozás kezdeményeire a hatalom adminisztratív támadásba lendült, két nap alatt megszüntetve a kötelező kamarai tagságot.

A cél, ha kimondatlanul is, a kamara kiüresítése, legitimációjának megvonása volt. Előírták, hogy minden orvost töröljenek a nyilvántartásból, aki négy héten belül nem jelzi önként, hogy szeretne tag maradni. Mivel nem a távozás, hanem a maradás igényelt aktivitást, a kamara vezetése egyik pillanatról a másikra kampányhelyzetben találta magát: meg kellett győzniük az orvosokat, hogy jelentkezzenek.

A kormány és médiája politikai választásként adta el a helyzetet.Kincses Gyula MOK-elnökre következetesen „Gyurcsány egykori államtitkáraként”, a kamarára pedig „Gyurcsány tagozataként” kezdtek hivatkozni. Takács Péter egészségügyi államtitkár olyanokat mondott, hogy „a DK-s MOK-vezetés” Gyurcsány hatalmáért küzd, és „a baloldal politikai megrendelésére” akciózik a kormányzati intézkedésekkel szemben.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és Takács Péter egészségügyi államtitkár a MOK konferenciáján, 2022 júniusában
photo_camera Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és Takács Péter egészségügyi államtitkár a MOK konferenciáján, 2022 júniusában Fotó: Magyar Orvosi Kamara

Közben vigyáztak, hogy ne általában az orvosokkal nyissanak frontot. „Nekünk nem az orvostársadalommal van konfliktusunk. Nekünk az orvosi kamara vezetőségével van konfliktusunk, akik tendenciózusan téves információkkal látták el a tagságot. Ez alkalmas hergelésre, alkalmas indulatkeltésre. Én arra kérem a kollégákat, hogy gondolják végig, hogy az előző négyéves ciklusban, akár 2018-tól máig milyen pozitív változások következtek be az ő karrierjükben, finanszírozásukban, és eszerint ítéljék meg az új rendszert. (...) Úgy gondolom, hogy a csendes többség végiggondolja a szakmai és egzisztenciális karrierje alakulását, és ennek megfelelően mellettünk fog kiállni” - mondta Takács a kötelező tagság megszüntetése után a HírTV-ben.

Gyurcsányék vagy mi? - üzente a hatalom az orvosoknak, de úgy tűnik, ami egy országos választási kampányban működik, ilyen speciális közegben nem biztos, hogy értő fülekre talál. Hétfőn kiderült, az orvosok több mint kétharmada a kamarában marad.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.