Az orvosok több mint kétharmada a kamarában maradt

Egészségügy
2023 április 03., 13:12

Egy hónap alatt több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának (MOK). Kincses Gyula, a szervezet elnöke videójában azt mondta, ez több mint kétharmados arány.

A kormány február végén szüntette meg az orvosok kötelező kamarai tagságát, miután a MOK sikeres nyomásgyakorlásba kezdett. Kincses szerint ez végül a kormány szándékaival szemben „nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát”.

„33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik.”

A MOK február eleji küldöttgyűlésén döntöttek arról, hogy a háziorvosok ne írják alá új ügyeleti szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal, ezzel akadályozva Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját. Azt mondták, nem önmagában az ügyeleti rendszer átalakítását akarják megfúrni, hanem ezen keresztül akarják rábírni a kormányt az érdemi tárgyalásra.

A kamara azt követeli, vonják vissza a vitatott, egyeztetés nélkül meghozott intézkedéseket, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Továbbá azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak, amiről valóban egyeztetnek velük.

A kormány állítása szerint a kamara fenyegette a háziorvosokat, nehogy aláírják az új szerződést. Erre hivatkozva fogadták el két nap alatt a kamaráról szóló törvénymódosítást, de Gulyás Gergely minisztert hiába kértük, hogy hozzon konkrét bizonyítékokat a fenyegetésre.

A kamara lehetőségeiről az elnökség egyik tagjával, Svéd Tamással beszélgettünk a kötelező tagság megszüntetésekor, majd podcastot is készítettünk a témáról.