Sorra kerültek az orvosok is: mit csinál most a kamara, hogy kinevezték ellenségnek?

Egészségügy
2023 március 02., 05:01
comments 36
  • Nekifogott a kormány, hogy eltakarítsa a Magyar Orvosi Kamarát.
  • Egyik napról a másikra átvitték a törvényt, ami megszünteti az orvosok kötelező tagságát.
  • Mindez azért, mert a kamara sikeres tiltakozásba kezdett február elején.
  • A kormány célja, hogy a szervezet kiüresedjen, de Svéd Tamás, a kamara titkára szerint megerősödve is kijöhetnek ebből.
  • Úgy látja, jobb helyzetből vágnak neki a konfliktusnak, mint tavaly ilyenkor a tanárok.
  • Ha beindul a lejárató kampány, szerinte a lakosságra is szükségük lesz.
  • A konfliktus hátterét bemutató korábbi cikkünk: „Oda léptek az orvosok, ahol a legjobban fáj az államtitkárnak”

Önöknek most meg kell keresniük egyesével mind a 40-50 ezer kamarai tagot, és meg kell győzniük őket, hogy maradjanak. Nem elég, ha nem lépnek ki, 30 napon belül muszáj jelezniük, hogy maradni akarnak. Mivel fognak érvelni?

Ahhoz, hogy az orvosi szakma olyan értelmiségi csoport maradjon a magyar társadalomban, ami képes hallatni a hangját, kiállni a dolgozók és egy jól működő egészségügy érdekében, szükség van orvosi kamarára. Jelenleg nincs más szervezet, amely hasonlóan fel tudna lépni akár az ápolók béremeléséért, vagy azért, hogy a közellátás ne ürüljön ki, és ne a magánellátás legyen az egyetlen választható opció számos területen.

Ezt mind leírják egy körlevélben?

Valami hasonlót már elkezdtünk írni, igen. A tagoknak érezniük kell, hogy a kormány valószínűleg azért nyúlt ehhez a megoldáshoz, mert az orvosi kamara jelentőségre tett szert, van ereje, ezt az erőt próbálják most elvenni tőlünk. Rajtunk múlik, mennyire sikerül.

photo_camera Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára Fotó: Bankó Gábor/444

Mit gondol, aki kilép, miért fog kilépni?

Akik elhagyják a kamarát, azok többnyire nem szándékosan, hanem egyszerűen azért fogják elhagyni, mert nem követik az eseményeket, és nem jeleznek vissza 30 napon belül a megfelelő módon.

A másik oldalról viszont a kamara tevékenységét figyelő eddigi legnagyobb kritikusainktól is támogató üzeneteket kapunk – a méltatlan támadás alatt álló orvostársadalom összezárni látszik. De akármennyien is maradnak, ezek után kizárólag olyan tagjai lesznek a kamarának, akik biztosan azok akarnak lenni.

Ez csak jót tesz a megmaradt tagság és a vezetőség legitimitásának, és ha szükséges, akkor képesek leszünk együtt mozdulni, ami a mai egészségügyi körülmények között komoly fegyvertény.Ezek szerint akár egy mostaninál kisebb, de ütőképesebb szervezet is létrejöhet?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.