Az UNICEF szerint a járvány alatt sokan „elvesztették bizalmukat” a gyerekkori oltásokkal szemben

járvány
2023 április 20., 07:00

Az UNICEF új jelentése szerint a koronavírus-járvány idején az emberek világszerte elvesztették bizalmukat az olyan, évtizedek óta elterjedt és sok helyen kötelező gyerekkori oltásokkal szemben, mint például a kanyaró vagy a gyermekbénulás elleni oltások.

2019 és 2021 között a vizsgált 55 ország közül 52-ben lett rosszabb a gyerekkori oltások megítélése az UNICEF felmérése szerint. A szervezet szerint „aggasztó és figyelmeztető ez a jelzés az oltásokkal kapcsolatos bizonytalanságról, a félretájékoztatásokról és a kormányokba vetett bizalom csökkenéséről”.

„Nem engedhetjük, hogy a védőoltásokba vetett bizalom a világjárvány újabb áldozata legyen” – mondta nyilatkozatában Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy ellenkező esetben még több gyerek halhat meg kanyaróban, diftériában vagy más, könnyen megelőzhető betegségben. Russell szerint azért is aggasztó ez a hozzáállás, mert a járvány alatt összesen 67 millió gyereknél maradt ki egy vagy több oltás.

A jelentés szerint Pápua Új-Guineában és Dél-Koreában 44 százalékkal csökkent az egyetértés azzal a kijelentéssel, hogy „az oltások fontosak a gyerekek számára”, Ghánában, Szenegálban és Japánban pedig több mint egyharmadával. Az Egyesült Államokban a korábbiakhoz képest 13,6 százalékkal kevesebben gondolják úgy, hogy a gyerekkori oltások fontosak, Indiában, Kínában és Mexikóban viszont nagyjából változatlan maradt vagy nőtt a bizalom. (Reuters)