89-re nőtt a tagjait halálra éheztető kenyai szekta halálos áldozatainak száma

vallás
2023 április 25., 14:12

Kenyában 89-re nőtt a tagjait halálra éheztető szekta halálos áldozatainak száma, miután a hatóságok 16 újabb holttestet exhumáltak az ország északi partjainál lévő Malindi közelében.

A hírt a helyszínen lévő Kithure Kindiki belügyminiszter közölte a sajtóval, hozzátéve, hogy 34 túlélőt is találtak.

A miniszter azt mondta, a tragédia után nemcsak a felelősöket fogják „a lehető legszigorúbban megbüntetni”, de szigorítanak minden vallási szervezet, köztük a templomok, mecsetek és zsinagógák ellenőrzésén is.

Elmondta azt is, hogy a szekta vezetője, az április 14-én őrizetbe vett Paul Makenzie Nthenge ellen akár terrorizmus gyanúja miatt is vádat emelhetnek.

Hétfőn az ország elnöke, Mark Ruto a tragédiát terrortámadáshoz hasonlította.

A kenyai vöröskereszt közölte, hogy még mindig több mint 200 embert keresnek a Malindi környékén lévő Sakahola erdejében.

Katonák egy kimentett fiatalt visznek ki az erdőből a tengerparti Malindi mellett 2023. április 23-án.
photo_camera A hatóságok egy túlélőt mentenek ki az erdőből vasárnap. Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

Sajtóértesülések szerint a korábban egyébként taxisofőrként dolgozó Nthenge nem hajlandó ételt és italt magához venni.

A malindi kórház igazgatója arról számolt be, hogy egyre nehezebb a holttestek tárolása, a létesítmény hullaházát ugyanis legfeljebb 40 holttest befogadására tervezték.

A kenyai hatóságok több mint egy hete mentették meg a szekta mintegy tucatnyi tagját, akikről megtudták, hogy a „Jézussal való találkozás” és az üdvözülés reményében éheztek egy erdei magánbirtok házaiban. Akkor négy szektatag holttestét találták meg az erdőben.

Beszámolók szerint a zárt közösség a Good News International Church nevű szektához tartozott. A rendőrség hétfőn közölte, hogy Nthengén kívül a szekta 14 tagját is őrizetbe vették.

Kenyában a tragédia nyomán ismét felerősödtek azok a hangok, amik már korábban is az egyházak és kisegyházak szigorúbb ellenőrzését szorgalmazták. (MTI)