A ChatGPT elveszi a munkát a kenyai szellemíróktól, akik pénzért írnak meg esszéket amerikai egyetemisták helyett

munka
2023 április 26., 12:00

Kenya a szerződéses csalás iparágának egyik fő központja, ahol szabadúszók segítenek amerikai diákoknak esszék és házi feladatok megírásában.

Az elmúlt kilenc évben Collins, a 27 éves szabadúszó író azzal keresett pénzt, hogy pszichológiai, szociológiai és közgazdaságtani esszéket írt meg amerikai diákok helyett – 14 ezer km-re tőlük, a kenyai Nanyukiban. Collins alkalmanként még közvetlen hozzáférést is kap a főiskolai portálokhoz, hogy teszteket és feladatokat adjon be, részt vegyen a csoportos megbeszéléseken, és beszéljen professzorokkal a hallgatók helyett. 2022-ben havi 900 és 1200 dollár közötti bevételre tett szert így.

Csakhogy az utóbbi időben a keresete havi 500–800 dollárra csökkent a ChatGPT és más generatív mesterségesintelligencia-eszközök villámgyors térnyerése miatt – írja a Rest of the World.

photo_camera Illusztráció: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

2023 januárjában a Study online tanulási platform több mint 1000 amerikai diákot és több mint 100 oktatót kérdezett meg. A diákok több mint 89 százaléka azt mondta, hogy használta már házi feladathoz a ChatGPT-t, csaknem felük elismerte, hogy használta otthoni teszthez vagy kvízhez, 53 százalékuk pedig esszéíráshoz.

A lap azt írja, Collins most attól tart, hogy az AI térnyerése hosszú távon jelentősen csökkentheti a hallgatók függőségét a hozzá hasonló szabadúszóktól, ami kihat a jövedelmükre. Eközben ő is a ChatGPT-re támaszkodik, hogy előállítsa a tartalmat, amit korábban más szabadúszó íróknak szervezett ki.

Míg az USA 17 államában betiltották a szerződéses csalást, Kenyában ez nem jelentett problémát a szabadúszóknak. Annak ellenére, hogy Kelet-Afrika legnagyobb gazdasága, Kenyában a legmagasabb a munkanélküliségi ráta a régióban: 2021-ben a munkaerő 5,7 százaléka volt munkanélküli. A becslések szerint a lakosság 25,8 százaléka él rendkívüli szegénységben. Ez az együttállás az országot a szabadúszó munkavállalók potenciális központjává teszi. Az Online Labor Index szerint Kenya a világ online szabadúszó munkaerejének 1 százalékát adja, összességében a 15. helyen áll, Afrikában pedig Egyiptom után a második. A kenyai online szabadúszók kb. 70 százaléka kínál írói és fordítási szolgáltatásokat.

A munkaerőpiaci átalakulásban az is érdekes, hogy – a Time januári cikke szerint – éppen kenyai munkások járultak hozzá ahhoz, hogy a kenyai szabadúszók most munka nélkül maradhatnak.

A ChatGPT biztonságosabbá tételéhez az OpenAI a Facebook mintáját követte, ami szintén AI-val igyekszik kiszűrni a mérgező nyelvezetet vagy a gyűlöletbeszédet a platformjairól. A módszer egyszerű: be kell táplálni az AI-ba az erőszakkal, gyűlöletbeszéddel és szexuális visszaéléssel felcímkézett példákat, így az eszköz megtanulja felismerni a toxicitás hasonló formáit, és kiszűrheti azokat, mielőtt elérné a felhasználót. Ezenkívül segíthet a mérgező szövegek eltávolításában a jövőbeli AI-modellek képzési adatkészleteiből.

A címkék megszerzése érdekében az OpenAI 2021 novemberétől kezdve több 10 ezer szövegrészletet küldött egy kenyai cégnek. A szöveg nagy részét az internet legsötétebb bugyraiból húzták ki. Néhány részük olyan helyzeteket írt le részletesen, mint a gyerekek szexuális zaklatása, állatias bántalmazás, gyilkosság, öngyilkosság, kínzás, önpusztítás és vérfertőzés.

Az OpenAI kiszervezési partnere Kenyában a Sama, egy San Franciscó-i székhelyű cég volt, ami Kenyában, Ugandában és Indiában alkalmaz munkavállalókat a szilícium-völgyi ügyfelek, például a Google, a Meta és a Microsoft adatainak címkézésére. A Sama „etikus AI-cégként” hirdeti magát, és azt állítja, hogy több mint 50 ezert embert segített kiemelni a szegénységből.

A Sama által az OpenAI megbízásából alkalmazott adatcímkézőknek óránként 1,32 és 2 dollár közötti bért fizettek, a szolgálati időtől és a teljesítménytől függően. A történethez a Time több 100 oldalas belső Sama- és OpenAI-dokumentumot vizsgált át, beleértve a dolgozók bérjegyzékeit is, és interjút készített négy, a projekten dolgozó Sama-alkalmazottal is.

Arról, hogy a mostani AI-forradalom milyen súlyos veszélyeket rejt a társadalomra, sőt az egész emberi civilizációra nézve, ebben a TLDR-ben írtunk hosszan. (Rest of the World, Time)