Ez még nem a világvége, de az eddig ismert világunknak vége

2023 április 24., 08:40
  • Annyira gyorsan fejlődik az új típusú mesterséges intelligencia, hogy a fejlesztői sem bírják követni.
  • Rengetegen kongatják is a vészharangot, de a szellem már minden jel szerint kiszabadult a gépből.
  • Beléptünk az emberiség új, minden korábbinál bizonytalanabb korszakába, és úgy tűnik, hogy ami most következik, az minden ígéretével együtt egészen félelmetes lesz.

Az AI-kutatók fele úgy véli, legalább 10 százalék az esélye annak, hogy az emberi civilizáció elpusztul, mert képtelenek leszünk irányítani a mesterséges intelligenciát.

Ezzel a közvélemény-kutatási adattal kezdődik két etikus AI-kutató, a Center for Human Technology alapítói, Tristan Harris és Aza Raskin márciusban San Franciscóban tartott előadása. Arra figyelmeztettek, hogy sokkal nagyobb sebességgel változik körülöttünk a technológia, mint valaha, és az irányítás már ki is csúszott a kezeink közül.

„Ha minden második hozzáértő mérnök azt állítaná, hogy 10 százaléknál több esélye van annak, hogy a repülő, amire felszállunk, lezuhan, vajon felülnénk-e arra a gépre?” – teszik fel ugyanezt a kérdést másképpen a kutatók, akik szerint az egyetlen felelős válasz egy határozott nem.

link Forrás

Tristan Harris, a Google egykori fejlesztője fontos szerepet játszott a nagy sikerű Social Dilemma című dokumentumfilm elkészítésében, az állatok kommunikációjának dekódolásával foglalkozó Aza Raskin pedig évek óta használja az AI-t (mesterséges intelligenciát, azaz MI-t) saját kutatási területén. A két kutatót Steve Wozniak, az Apple társalapítója konferálta fel.

Mindketten azt állítják, hogy az új típusú AI-rendszerek paradigmaváltást hoznak, nemcsak az informatika, de a politika, a kultúra, a társas kapcsolataink, az intim szféránk, a ma ismert valóságunk érzékelése, voltaképpen az élet minden területén. És egyre több kutató állítja ugyanezt, köztük a világ legismertebb filozófusai és történészei is.

Mind arra figyelmeztetnek: óriási erőfeszítést követel majd tőlünk megérteni és feldolgozni, milyen alapvetően változik meg a világ. Harris egyenesen az 1940-es évekhez méri a most zajló változások paradigmatikus jelentőségét: szerinte az új típusú mesterséges intelligenciákkal az emberiség hasonlóan kockázatos felfedezést tett az elmúlt években, mint a II. világháború idején a nukleáris fegyverkezés területén.

De mi is ez a felfedezés?

Jön a Golem

A kép- és hangfelismerés, illetve -generálás, a gépi látás (computer vision), az agy idegi aktivitását vizualizáni képes funkcionális MRI vagy a robotika területén hosszú évek óta zajlik különböző mesterséges intelligenciák fejlesztése és trenírozása.

A legújabb képgeneráló alkalmazások (mint a Dall-E) például gigantikus méretű grafikus adatbázisok és kreatív kapacitások közös felhasználásával hoznak létre teljesen eredeti (újszerű) képanyagokat szöveges utasítások alapján.

A pápa pufikabátja csak a kezdet volt. A fejlődés sebességét jól érzékelteti az alábbi kép, aminek a bal oldalát a Midjourney képgeneráló tavaly márciusban, a jobb oldalát pedig idén márciusban rajzolta meg, ugyanarra a szöveges utasításra:

link Forrás

A gépi tanulás területén korábban több tudományág párhuzamosan fejlődött. Az áttörés 2017-ben jött el, amikor a hosszú időn keresztül külön pályán fejlődő intelligenciákat sikerült közös kódrendszerbe integrálni. Az így létrejött szuperintelligencia azóta hiányzó szöveg-, kép-, hang- vagy mozgóképelemek, de akár DNS-láncolatok elemeit is képes legenerálni és logikai rendszerbe rendezni.

Az egymással párhuzamosan fejlődő intelligenciákat immár ugyanaz a jelrendszer szervezi össze, ami az egyetemes emberi kultúrát, a társas kapcsolatainkat, sőt, vallásainkat, törvényeinket, vagyis az emberi létezés mindennapos valóságát:a nyelv.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.