Orbánt a gumibotról is kérdezték a parlamentben

POLITIKA
2023 május 08., 12:16

Ahhoz képest, hogy egy kéthetes parlamenti ülés negyedik napja a mai, meglehetősen izgalmasan alakul. A napirend előtti szócsaták után délután kettőkor azonnali kérdések órája kezdődött, melyen most maga Orbán Viktor válaszolja meg személyesen a neki címzett kérdéseket, erről számolunk be folyamatosan frissülő cikkünkben.

Az azonnali kérdések órája egyből izgalommal indult, Arató Gergely "Mikor?" címmel kérdezte volna Orbán Viktort, de pont nem tartózkodott a teremben, ezért a levezető Latorcai János házalelnök a szabályoknak megfelelően visszavontnak tekintette a kérdését. Így Arató helyett a szabályok szerint párttársa, Dávid Ferenc kérdezhetett elsőként, Ő a gazdaságfejlesztési minisztertől kérdezte volna ugyanezt, de a miniszter helyett államtitkára válaszolt a kérdésre, amely amúgy az inflációról szólt. Fónagy államtitkár válaszában a családok és a rezsivédelem fenntartásáról beszélt, majd KSH adatokat idézett a keresetek emelkedéséről, de nem az infláció, hanem a legutolsó baloldali kormány országlása idejéből származó béradatok viszonylatában.

Építési terület

Az első, valóban Orbánnak szóló azonnali kérdés így egy különös nyolckezes, Gelencsér Ferenc, Bedő Dávid, Tompos Márton és Szabó Szabolcs "Kérem válaszoljon, Miniszterelnök Úr!" címűje volt - bár a kérdés-válasz-viszontválasz-viszontválasz rendben legfeljebb ketten szólalhattak meg. A kérdést így Gelencsér Ferenc tehette fel, miszerint "elítéli-e azokat, akik gyerekeket gumibottal vernek". "A magyar parlamentben akkor lehet képviselő valaki, ha esküt tesz, az eskü pedig arról szól, hogy a törvényt betartjuk és betartatjuk" - kezdte válaszát Orbán Viktor, aki szerint az ellenzék a törvények be nem tartására szólít, a diákok pedig építési területre mentek be a múlt szerdán.

"A kérdést sajnos nem sikerült megérteni, úgy látom" - replikázott Gelencsér, aki ezért megismételte a kérdését, hogy elítéli-e Orbán, hogy gumibottal vernek diákokat. "Tartsák be a törvényeket és a törvények keretei között fejezzék ki nemtetszésüket és tiltakozásukat" - válaszolta másodjára Orbán.

13 év után is elmúltnyolcév

Kunhalmi Ágnes kérdésében felidézte, hogy Varga Judit a CPAC konferencián azt állította, Magyarországon szabadság van, ahol szabadon lehet véleményt nyilvánítani. Kunhalmi szerint a pedagógus-státustörvényből ez nem következik, hiszen az megtiltja a tanároknak, hogy véleményt nyilvánítsanak köznevelési kérdésekről. A pedagógusi hivatásrendre vonatkozó elképzeléseket Mussolini fasiszta Olaszországához hasonlította. Orbán szerint érdekes vitát lehetne folytatni a fasiszta korporatív állam és a hivatásrend összehasonlításáról, de erre nincs ideje, ezért inkább közölte, hogy bizonyos szakmákat a kormány hivatásszakmának tekint, ilyen az orvos, a rendőr, a katona. És ilyen a pedagógus is, bár maga is elismerte, hogy a pedagógusok közalkalmazotti státusát már 2014-ben elkezdték farigcsálni.

"Világos beszéd, a saját szavaival egyetért, a miniszterével nem. A hivatásrendiség nem szakmai célokat, hanem kizárólagosan az állam hatalompolitikai céljait szolgálja" - replikázott Kunhalmi. "Nekünk nem az a fontos, hogy igazunk legyen. Mi egy olyan törvényt akarunk, ami elsősorban jó a diákoknak, másodsorban jó a tanároknak" - mondta, majd 2023-ban az előző baloldali kormányra hivatkozott, aminek a regnálása óta már azok is kijárták az általános iskolát, akik akkor születtek.

Parragh védelmében

A következő kérdezőpáros Lukács László György és Brenner Koloman voltak a Jobbikból. Lukács a kötelező iparkamarai tagság és a kamarai tagdíj ellen szólalt föl, mondván ha nem volna kötelező a kamarai tagság, akkor azonnal le is lehetne mérni, hogy mekkora a valós támogatottsága az iparkamarának. A miniszterelnök szerint "akármit is írnak, a kormány nem tehet meg bármit. Nem utasíthatja a kamarát". Azt ugyanakkor elismerte, hogy az már a kormány döntése, hogy a kamarára, kötelező kamarai tagságra szükség van, a kormány javaslatára alkottak törvényt erről. Ehhez képest megismételte, hogy nem tud mit tenni. Majd azt fejtegette, hogy a kamara és a kötelező tagság nélkül nem lehetne kedvezményes hitel.

"Mégiscsak önre hallgatnak azok a képviselők, akik ön mögött foglalnak helyet" - mondta Lukács, aki szerint így igenis Orbán tudna intézkedni arról, hogy mire költse a kamara a kötelező tagdíjbevételből befolyó pénzeket. Szimbolikus gesztus lenne elengedni a kötelező kamarai díjat, amit most csetbotokra, meg kedvezményes hitel lehetőségére költenek. "A kamaraellenesség ilyen gazdasági helyzetben előnytelen a vállalkozásoknak" - közölte Orbán, aki azt szeretné, ha a kamara tenne javaslatokat a kormánynak arra, hogy milyen gazdaságpolitikát folytassanak.

Értéklánc

Utolsó kérdezőként Kanász Nagy Máté az akkumulátorgyárak ügyét hozta fel. Az akkumulátorgyártás kizsákmányolja a humánerőforrásokat és a természeti erőforrásokat is, a kormány a közepes növekedésű országok csapdájába vezeti az országot, amikor a vízkészleteinket megcsapoló, energiaválság idején energiazabáló üzemeket építenek, amikben majd külföldi vendégmunkások tudnak majd dolgozni. "Nagyon sok sebből vérzik ez a politika" - mondta.

Orbán szerint egész Európa elektromos autókat tervez és épít, és két perc nem elég az akkumulátorgyártás problémáinak áttekintésére, de szerinte a kormány stratégiája jól kigondolt. A gyáraknak a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. "Mindenki nyugodjon meg, ha valakinek a környékén gyár épül, ott minden környezetvédelmi előírást betartanak" - mondta Orbán. Már amennyiben nem minősítik nemzetgazdaságilag kiemeltnek a beruházást, amikor az ilyen hatósági vizsgálatok megkerülhetők. Orbán emellett közölte, hogy Magyarországon nem vízhiány, hanem vízbőség van, a problémánk az, hogy az a sok víz kifolyik az országból.

Kanász azt kérdezte, ha a kormány elektromos autókban gondolkozik, akkor miért az értéklánc végén, az akkumulátorgyártással próbál beszállni a buliba, miért nem a nagyobb hozzáadott értékű szakaszokban. Orbán szerint Kanász Nagy ismerethiányos, mert az akkumulátorgyárban dolgozó összeszerelő munkások jól keresnek. "Először szakmunkás kell, utána tanár, utána... mint az egyetemen, amikor beiratkozunk, nem leszünk professzorok" - ismertette sajátos képzetét az értéklánc kiépüléséről.

Több kérdést ma nem címeztek Orbán Viktornak, közvetítésünk ezzel véget ér.