Továbbra is Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, óránként több mint húszmillió forintot keresett

PÉNZ
2023 május 11., 05:11

A „100 Leggazdagabb 2023” listáján óriási mértékben növelte előnyét Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor, ezzel együtt az első tíz helyezett sorrendje szinte teljesen megegyezik a tavalyival, írja a hvg.hu, de a lap szerint a százas listán feltűntek új nevek is.

Mészáros Lőrinc a tavalyi 480 milliárdról idén 660 milliárdra növelte becsült vagyonát, ami közel 40 százalékos gyarapodás egy válságos év leforgása alatt. De még így is csökkent az előnye Csányival szemben, mert tavaly még 60 milliárd volt közöttük a különbség, most pedig már csak 50.

A lista első tíz helyezettje ugyanaz, mint tavaly, csak annyi változás történt, hogy Szíjj László a nyolcadikról a hatodik helyre lépett előre, a hetedik helyre taszítva Jellinek Dánielt és a nyolcadikra Bige Lászlót.

Az első tíz leggazdagabb magyar (zárójelben a változás tavalyhoz képest):

  • Mészáros Lőrinc: 660 milliárd Ft (+180 mrd.)
  • Csányi Sándor: 610 milliárd Ft (+190 mrd.)
  • Felcsuti Zsolt: 460 milliárd Ft (+115 mrd.)
  • Gattyán György: 366 milliárd Ft (+49 mrd.)
  • Veres Tibor: 320 milliárd Ft (+66 mrd.)
  • Szíjj László: 280 milliárd Ft (+87 mrd.)
  • Jellinek Dániel: 276 milliárd Ft (+36 mrd.)
  • Bige László: 233 milliárd Ft (+32 mrd.)
  • Széles Gábor: 208 milliárd Ft (+17 mrd.)
  • Kasza Lajos: 147,5 milliárd Ft (+11 mrd.).

Mészáros eszerint havonta átlag 15 milliárdot, naponta 500 milliót, óránként 20,83 milliót, percenként nagyjából 347 ezret, vagyis másodpercenként 5787 forintot keresett.

Négy új szereplő is felkerült a listára:

  • Futó Gábor matematikus rögtön a 17. helyre került 89 milliárdosra becsült vagyonával. Az apjával Futó Péterrel közösen, a kétezres évek elején alapította a Futureal ingatlanfejlesztő cégcsoportot, melynek három ágát a Cordia, a Futureal Development és a HelloParks viszi. Emblematikus hazai fejlesztéseik a Corvin sétány, Etele Plaza és a Budapest One, a cégcsoport azonban már külföldön is terjeszkedik.
  • Papp Edward közgazdász a 81. helyen lépett fel a listára 25 milliárdra becsült vagyonával. A Papp tulajdonában lévő SMP Solutions Zrt. a három legnagyobb magyar tulajdonú rendszerintegrátori tanácsadó vállalkozás egyike. A cégcsoport legjelentősebb ügyfele az OTP-csoport. Papp 2016-ban lett az SMP Solutions többségi tulajdonosa. A cégcsoport nemzetközi szinten is folyamatosan terjeszkedik.
  • Piukovics fivérek 22 milliárd forintos vagyonukkal a 87. helyre kerültek. A négy fiútestvér által egyenlő részben birtokolt GOPD Nyrt., valamint a SunDell Estate Nyrt. főleg a főváros zöldövezetében épít lakásokat, jelenleg közel félezret. A két cég együttes saját tőkéje meghaladja a 35 milliárd forintot.
  • Tarány Gábor, a DAK Acélszerkezeti Kft., a szektor egyik legjelentősebb magyar vállalatának ügyvezetője és tulajdonosa, 15,4 milliárd forintos vagyonával a 96. helyre került a friss listán. A DAK a magyarországi autópálya- és útépítések jelentős beszállítója, de emellett az osztrák és a német piacra is gyárt termékeket. Tarány a Magnus Aircraft Zrt.-nek is tulajdonosa. A cég saját fejlesztésű, ultrakönnyű repülőgépeket, valamint a járműiparhoz és a sporthoz köthető kompozit termékeket, például versenykajakokat, elektromos jachtokat gyárt. A repülőgépgyártó cég Kínában is terjeszkedik.

Az pedig rejtély, hogy ki áll a lista 78. helyén, csak annyit tudni róla, hogy becsült vagyona idén 4,6 milliárddal lett több, így lett belőle 26 milliárd. Nem járult hozzá, hogy írjanak róla és cégéről. Csak annyit tudni róla, hogy kommunikációs területen érdekelt cége a tavalyihoz hasonlóan ismét bevételi rekordot döntött, a tulajdonos idén is több milliárd forint osztalékot vehetett ki cégéből, és állami megrendeléseket is elnyert.