Egy republikánus ügyész vizsgálata szerint nem lett volna szabad eljárást indítania az FBI-nak Donald Trump és Oroszország összejátszásának gyanújával

külföld
2023 május 16., 05:11

Nem indíthatott volna nyomozást Donald Trump ellen az Oroszországgal való összejátszás gyanúja miatt a 2016-os választások idején az FBI, közölte az eljárást vizsgáló különleges ügyész jelentése. John Durham szerint az FBI vizsgálata nélkülözte az elemzői szigort, valamint a szerv nem rendelkezett tényleges bizonyítékokkal az ügyről, mielőtt vizsgálatot indított volna.

photo_camera Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

A hétfőn nyilvánosságra hozott 300 oldalas jelentés ugyan nem javasol újabb vádemelést, de megállapítja, hogy az FBI mulasztott, és szem elől tévesztette a törvény iránti hűség szigorú előírását, amikor a Donald Trump elleni vizsgálat elindításakor politikai szempontokat is figyelembe vett. Durham szerint az FBI „nyers, nem elemzett és meg nem erősített hírszerzési információk alapján” cselekedett. A nyomozati hibák között említette a megerősítési torzítás többszöri előfordulását, az FBI sokszor figyelmen kívül hagyta azokat az információkat, amelyek aláássák a nyomozás eredeti előfeltevéseit. A jelentés szerint a hatóság kifejezetten támaszkodott olyan nyomokra, amelyeket Donald Trump politikai ellenfelei bocsátottak rendelkezésre.

A jelentés különbségeket állapított meg abban, ahogyan az FBI a Trump-vizsgálatot kezelte, összehasonlítva más, potenciálisan érzékeny vizsgálatokkal, például a 2016-ban Hillary Clintont érintő vizsgálatokat.

„Az Igazságügyi Minisztérium és az FBI nem tartotta be a törvényekhez való szigorú hűséggel járó fontos küldetését” – állapította meg a jelentés. Az FBI közleményben azt írta, hogy „már több tucat korrekciós intézkedést hajtott végre. Ha ezek a reformok már 2016-ban életbe léptek volna, a jelentésben azonosított hibás lépések megelőzhetők lettek volna”.

Putyin és Trump  2017 júliusában, a G20 hamburgi csúcstalálkozóján.
photo_camera Putyin és Trump 2017 júliusában, a G20 hamburgi csúcstalálkozóján. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A Trump-kampány és Oroszország közötti állítólagos kapcsolatokkal foglalkozó FBI-vizsgálat több tucatnyi büntetőjogi vádemelést eredményezett a Trump-kampány munkatársai ellen, többek között számítógépes hackertámadások és pénzügyi bűncselekmények miatt. A vizsgálat nem állapította meg, hogy a Trump-kampány és Oroszország összeesküdött volna a választások befolyásolására.

Donald Trump a közösségi médiában reagált a jelentésre. Azt írta, a kiterjedt kutatás megállapította, hogy a Trump-Oroszország vizsgálatnak soha nem lett volna szabad megindulnia, és az is bebizonyosodott, hogy „az amerikai embereket félrevezették, ahogy ma is félrevezetik”. A Durham-jelentés azonban elmarad azoktól a bombasztikus leleplezésektől és vádemelésektől, amiket Trump egyes szövetségesei reméltek a vizsgálattól.

A képviselőház jogi bizottságának republikánus elnöke, Jim Jordan bejelentette, hogy a törvényhozási testület beidézi John Durhamet a jelentés miatt. (BBC, CNN)