India Kasmírban tart G20-konferenciát, amitől már érik a diplomáciai botrány

külföld
2023 május 22., 13:20

India a G20 soros elnöke, elnökségét pedig rögtön egy diplomáciai botránnyal kezdi. Az indiai kormány ugyanis a G20 turizmussal foglalkozó munkacsoportjának konferenciáját Karmírba szervezi, amelyet hosszas területi viták után 2019-ben önhatalmúlag vont a teljes ellenőrzése alá az indiai kormány. Erre Kína és Szaúd-Arábia bejelentette, hogy bojkottálják az eseményt, és várhatóan még több ország is hasonlóan tesz majd.

Az India és Pakisztán határán fekvő, muszlim többségű régiót mindkét ország magának követelte, a régió pedig 2019-ig valamekkora autonómiát élvezett Indián belül. A Narendra Modi vezette hindu nacionalista kormány viszont 2019-ben megelégelte a rég körüli vitákat, elvette Kasmír autonómiáját és két adminisztratív egységre osztotta a területet.

photo_camera A kasmíri G20 ülés elleni tüntetés Pakisztánban. Fotó: SAJJAD QAYYUM/AFP

A kormány a mostani konferenciával épp azt akarná bizonygatni a világnak, hogy a valaha veszélyes régió India irányítása alatt békés és virágzó hely lett, ami készen áll arra, hogy turista paradicsommá váljék. Mehbooba Mufti, kasmír régió korábbi vezető minisztere szerint viszont a kormány a G20 idejére amolyan indiai Guantanamo Bay-é változtatta Kasmírt, olyan szintű biztonsági intézkedésekkel készülnek a 60 delegált érkezésére.

India döntését az ENSZ kisebbségek jogaiért felelős ügyvivője, Fernand de Varennes is kritizálta, mondván, hogy Kasmír helyzetét sokan katonai megszállásként írják le, a G20 ülés viszont a normalitás látszatával legitimitást adhat annak, amit ott az indiai kormány művel. A hétfőn kezdődő konferenciáról Kína és Szaúd-Arábia képviselőin kívül Egyiptom, Törökország és Indonézia diplomatái is távol maradhatnak. Pakisztán természetesen szintén tiltakozott az ülés ellen, azonban nem tagja a G20-nak. (Guardian)