Most lett elegük a spanyoloknak a lelátói rasszizmusból

külföld
2023 május 23., 18:58
  • Nem a vasárnapi Valencia–Real Madrid volt az első alkalom, hogy rasszista bekiabálások zavartak meg egy spanyolországi focimeccset.
  • Vinícius Juniort, a madridiak fekete bőrű brazil csatárát folyamatosan gyalázta a hazai szurkolók egy része.
  • A meccset a Valencia nyerte, Viniciust az utolsó percekben kiállították, viszont az utórezgésekből nagyon úgy tűnik, hogy ez a botrány vízválasztó lehet a spanyol stadionokban.
Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra
photo_camera Vinicius rámutat a valenciai stadionban őt majmozókra Fotó: JOSE JORDAN/AFP

„Ez az egyetlen sport, ahol teljesen elfogadott a gyalázkodás. Ott ülök a kispadon, és az anyámat szidják. Nem hiszem, hogy egy pék hajlandó lenne ezzel együtt élni. Ha elkezdenek gyalázkodni, álljon le a játék. Ez üzenet a futballvezetőknek: itt az ideje megálljt parancsolni ennek. Egy tanárt senki nem sérteget. Ha egy melóst sértegetsz, a fejedre eshet egy tégla. Nekem sem kellene munkaidőben tűrnöm, hogy gyalázzanak. Mindig így gondoltam, de ez az a pillanat, amikor ki kell mondani, hogy elég”

– Xavi Hernández, a Barcelona edzője hétfőn.

„Példaértékűnek tartom, amit Xavi mondott. Miért fogadjuk el a fociban a gyalázkodást? Most azzal jönnek nekem, hogy nem is majmozták, csak hülyézték. És akkor mi van? Azt lehet? Ugyanúgy elfogadhatatlan, meg kell ezt állítani. A kispad mögül azt hallom, hogy »kurva anyád«, »buzi«, »dögöljön meg az anyád«. Miért? Ez az egész kiváló alkalom ennek a megállítására.. El szeretném mondani, hogy Spanyolország nem rasszista, de Spanyolországban van rasszizmus. És ezen változtatni kell”

– Carlo Ancelotti, a Real Madrid edzője kedden.

A két legnagyobb spanyol csapat edzője nem mindenben ért egyet, az pedig végképp ritka, hogy egymást dicsérve, vállt vállnak vetve küzdjenek egy káros társadalmi jelenség ellen. Május 21-én azonban olyan ocsmány jelenetek történtek a valenciai Mestalla-stadionban, hogy az nemcsak a futballközeget, hanem a szélesebb spanyol társadalmat is felébresztette. Ahogy a világ sok országának hasonló intézményei, úgy a spanyol stadionok is évtizedeken át egyfajta safe space-t jelentettek mindenkinek, aki ordítva és nyilvánosan akar másvalakit elküldeni a néger kurva anyjába. Most ennek vége szakadhat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.