A Twitter technológiai összeomlása megzavarta Ron DeSantis 2024-es elnökválasztási kampányának bejelentését

külföld
2023 május 25., 04:35

Úttörőnek titulálta Elon Musk, hogy Ron DeSantis a Twitter Spacesen indította el az elnökválasztási kampányát, és széles körben úgy reklámozta, mint a szólásszabadság új dimenzióját a politikában. Ehelyett katasztrofális eredménnyel zárult az esemény, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: CHRIS DELMAS/AFP

Ez volt az első alkalom, hogy egy fontos jelölt a közösségi médiában jelentette be indulását. A Twitter így próbál több felhasználót vonzani és profitot termelni, miközben egyre nagyobbak a pénzügyi kihívások a cégnél. Mióta átvette a közösségi platformot és elbocsátotta a személyzet több mint 80 százalékát, Musk cégénél egyre több a technikai meghibásodás.

A küszködő rendszernek Musk szerint közel 600 ezer hallgatója volt a Spacesen, a Twitter dedikált audio streaming platformján. Ahogy a livestream elkezdődött, hanghibáról, kimaradásokról és zajokról számoltak be. Sokaknak a Twitter-alkalmazás összeomlott vagy kijelentkezett, amikor megpróbáltak csatlakozni a közvetítéshez.

A hibák több mint 20 percig fennálltak. David Sacks republikánus donor és Elon Musk barátja, aki az eseményt moderálta, néhány mondatot tudott mondani, mielőtt a stream összeomlott. Bemutatta Muskot és dicsérte DeSantist, aztán a közvetítés ismét megszakadt. És megint. És megint.

„Olyan sok ember van itt, hogy már-már olvadnak a szerverek, ami jó jel” – mondta Sacks, majd Musk a háttérben kijelentette, azon dolgozik, hogy növelje a szerverek kapacitását. A feed ezután ismét megszakadt, és a résztvevők értesítést kaptak: „Ez a közvetítés véget ért”.

Végül közel 25 perccel a tervezett kezdési időpont után a livestream elindult, a korábbinál jóval kevesebb, körülbelül 40 ezer hallgatóval (a számok később ismét 100 ezer fölé emelkedtek, de nem érték el az eredeti hallgatottsági adatokat). Musk elismerte, hogy az előző stream tönkretette a Twitter rendszerét, mielőtt Sacks kínosan megkérdezte DeSantist, hogy van-e valami bejelenteni valója.

photo_camera Fotó: CHRIS DUMOND/Getty Images via AFP

„Indulok az Egyesült Államok elnöki posztjáért, hogy vezessem a nagyszerű amerikai visszatérésünket” – mondta DeSantis, megismételve bejelentő videójának sorait. „A győzelmet nem lehet helyettesíteni ... előre kell tekintenünk, nem hátrafelé”.

Miután elismerte a technikai nehézségeket, Sacks megkérdezte DeSantist, hogy miért döntött úgy, hogy a Twitteren indítja el kampányét a tévé helyett, mire ő válaszul Muskot mint a „szólásszabadság szószólóját” dicsérte. „Amit a Twitterrel tettek, az valóban jelentős az országunk jövője szempontjából” – mondta.

Musk "a szólásszabadság elkötelezett híveként" hirdette magát, úgy, hogy időnként jobboldali összeesküvés-elméleteket és gyűlöletbeszédet terjesztett. Miután átvette a Twitter irányítását, visszaállította Donald Trump és több olyan felhasználó fiókját, akit a platformról kitiltottak az irányelvek megsértéséért. A 2024-es választási ciklus kezdetén Musk megpróbálta a Twittert olyan helyként pozicionálni, „ahol minden vélemény meghallgatásra talál”, és azt ígérte, hogy a szerdaihoz hasonló eseményeken republikánus és demokrata jelölteket is vendégül lát.

DeSantis bejelentése azonban bebizonyította, hogy ez a cél továbbra is mennyire ambiciózus és potenciálisan valószínűtlen, mivel a vállalatnak folyamatosan a fizikai összeomlással kapcsolatos aggodalmakkal kell szembenéznie a személyzet és az infrastrukturális támogatás hiánya miatt, beleértve több adatközpont bezárását is. Musk már megkísérelte a technológiai katasztrófát a vállalat győzelmeként beállítani, kijelentve, hogy olyan nagy volt az érdeklődés, hogy az „megtörte az internetet”.