Meghalt Tellér Gyula, Orbán Viktor tanácsadója

GYÁSZ
2023 május 25., 16:38

88 éves korában meghalt Tellér Gyula miniszterelnöki megbízott, Orbán Viktor régi tanácsadója. Az ő tanulmánya adta az ideológiai hátteret Orbán híres, a liberális demokrácia válságát fejtegető tusnádfürdői beszédéhez.

Tellér Gyula 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, de a Pető-szárny győzelme után eltávolodott a párttól, és a Fidesz - vagyis inkább Orbán Viktor - mellé sodródott. 2006-tól 2010-ig fideszes országgyűlési képviselő volt. 2012-ben a Magyar Narancs közölt róla portrét.

photo_camera Tellér Gyula 2015-ben átveszi a Széchenyi-díjat Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A kormány honlapja szerint miniszterelnöki megbízottként az alábbi feladatot végezte: „szaktanácsadás a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben”.

Balog Zoltán korábbi miniszter azt írja róla: Tellér „tudását és csalhatatlan erkölcsi érzékét a nemzet szolgálatába állította azért, hogy megértsük életünk mélyebb és magasabb összefüggéseit”.

Frissítés: Orbán Viktor is megemlékezett Tellérről, azt írja:

„Elment a mesterünk és a barátunk. Két dolgot hagyott örökül: legyetek bátrak és hűségesek! Úgy legyen. Isten veled, Gyula bátyám!”