Lukasenka szerint már érkeznek az orosz nukleáris fegyverek Belaruszba

külföld
2023 május 26., 06:37

Csütörtökön aláírták az orosz atomfegyverek belaruszi tárolásáról szóló dokumentumokat, nem sokkal ezek után Alekszandr Lukasenka már arról számolt be, hogy elkezdődött a fegyverek szállítása. Belarusz elnöke ezt a moszkvai látogatása alatt közölte a sajtóval.

Az Egyesült Államok közben reagált a csütörtöki egyezményre, és elítélte, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson, ezt az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller közölte. Miller szerint az oroszoktól ez felelőtlen lépés, de arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem látja jelét, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

A Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter által aláírt dokumentumok „meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek belartusz területen történő tárolásának rendjét”. Az aláírás után Hrenyin azt mondta, az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek telepítésének el kell gondolkodtatnia a barátságtalan országok vezetőit. "Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”.

(Moscow Times, MTI)