Végül terhesen, a hároméves kislányával, az éj leple alatt gyalogolt ki a harcok dúlta Szudánból egy nő, akinek a brit kormány egy éve nem bírálja el a vízumkérelmét

külföld
2023 május 29., 08:17
Kartúmi utcakép
photo_camera Kartúmi utcakép Fotó: -/AFP

Aki teheti, menekül az országból - írtuk a szudáni polgárháborús helyzet hátterét leíró cikkünkben. Így tett az a terhessége végén járó nő is, aki hároméves lányával együtt próbált meg kijutni Kartúmból.

A család korábban Eritreából menekült Szudánba, a férj azonban már Nagy-Britanniában dolgozik szociális gondozóként, miután megkapta a menekültstátuszt. Tavaly februárban adta be a családegyesítési kérelmet, de a bevándorlásellenes brit kormány lassítja és akadályozza ezek kiadását. Az idén áprilisban kitört harcok során találat érte a házat, ahol a terhes nő a gyerekével együtt lakott. A közvetlen rakétázás és lövöldözés mellett a szűkös élelmiszer- és vízellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatások hiánya arra a kétségbeesett döntésre késztette az anyát, hogy elinduljon Egyiptom felé.

„Nem mondtunk semmit a lányunknak a háborúról, mert nem akartuk megijeszteni” - meséli a férj a Guardiannek. „Hallotta a lövések hangját Kartúmban, de a feleségem azt mondta neki, hogy ne aggódjon, mert ez csak tűzijáték. A feleségemnek és a lányomnak mindent hátra kellett hagynia, amikor elmenekültek. A feleségem csak a házassági anyakönyvi bizonyítványunkat vitte magával, a lányom pedig egy kis medvét, akit Mohamednek hívott. Azt kérte, hogy a kisöccsét a mackójáról nevezzük el.”

link Forrás

Négynapos utazás kezdődött Kartúmból az egyiptomi határra, különböző közlekedési eszközökkel, többek között teherautóval, busszal és taxival. Egy alkalommal az egyik kerék leszakadt az autóról, amelyben utaztak, és a jármű felborult, néhány utas megsérült. A nőnek és a kislánynak nem esett baja, és sikerült kialkudniuk, hogy egy másik autóval folytassák útjukat.

Az út vége egy többórás gyaloglás volt egy egyiptomi határátkelőig az éjszaka közepén. Más menekültek segítettek a látványosan terhes asszonynak a lánya cipelésében. A baba végül biztonságos körülmények között született meg egy kairói kórházban, és az anyjával együtt olyan egészségesek, hogy már másnap elhagyhatták az intézményt. Az apa szerint ez maga a csoda.

Szudáni menekültek tüntetnek a háború ellen Amszterdamban
photo_camera Szudáni menekültek tüntetnek a háború ellen Amszterdamban Fotó: DINGENA MOL/ANP via AFP

Amikor a házaspár családegyesítési vízumot kért, a brit belügyminisztériumnál 12 hét volt a hivatalos feldolgozási határidő. A család brit ügyvédje idén februárban, egy évvel a kérelem benyújtása után érdeklődött a késedelemről, mire egy hivatalnok e-mailben közölte, hogy jelentős késések vannak a családegyesítési határozatok meghozatalában, és nem tudnak határidőt mondani a döntésre.

A férj azt mondta: „Remélem, hogy a vízumkérelmet hamarosan feldolgozzák. A gyermekünk biztonságos megérkezése egy csoda, és ő a remény jele a jövőre nézve. Rengeteg pénzt kellett fizetnem a Kartúmból való kijutásért, hogy a feleségemet és a lányomat biztonságba helyezzem, de pénz jön és megy... Csak az élet számít.”

A címlapi kép illusztráció, nem a történetben szereplő családról készült, nekik biztonsági okokból a nevüket sem publikálta a Guardian. A fotón egy Szudánból evakuált gyerek látható.