Orbán Viktor a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt

gazdaság
2023 június 05., 10:02

"Hamarosan" meginduló "fontos előkészítő munkálatokról" egyeztetett hétfőn a munkahelyén Orbán Viktor miniszterelnök Alekszej Lihacsovval, az orosz atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatójával.

Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, másra eddig nem futotta.
photo_camera Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, másra eddig nem futotta. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Orbán Viktor 2014 késő telén, a parlamenti választás előtt szinte titokban egyezett meg Vlagyimir Putyinnal a paksi atomerőmű bővítéséről, amit az Orbán-rezsim bevett módszere szerint orosz hitelből, orosz beruházókkal készültek megvalósítani abban a reményben, hogy a 2020-as években az erőmű már kiválthatja az időközben meghosszabbított üzemengedélyű paksi atomreaktort.

A tervből javarészt semmi se lett, az atomerőmű nemhogy nem áll, de valójában még el se kezdték építeni - miközben az ország már közel egy évtizede törleszti a hitelt. Arról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóelhárító főnöke most se számolt be, hogy mikor lesz végre valami az erőműből, arról is csak a találkozón szintén résztvevő Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter beszélt, hogy "fontos előkészítő munkálatok" indulhatnak meg "hamarosan", és állítólag úgy módosult a szerződéses keretrendszer, hogy az gyorsabb előrehaladást biztosítson az eddigi semmilyen előrehaladáshoz képest, "a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett". (Via MTI)