A gazdaságfejlesztési miniszter már az EU-források nélküli világra készül fejben

gazdaság
2023 június 06., 11:19

Szokatlan, sőt, az Orbán-rendszer megvalósult gazdaságfilozófiájával lényegi pontokon gyökeresen ellentétes nyilatkozatot adott a Világgazdaságnak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Az interjú messze legérdekesebb részében Nagy az uniós források elapadása utáni világra való felkészülésről beszélt, és nem is feltétlenül az esetleges Huxit felől közelítve. "Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk" - mondta.

Ez valóban így van, bár annak a bizonyos fejlettségi szintnek az EU átlagát meghaladónak kellene lennie, vagyis ha Magyarország nettó befizetővé válna, az azt jelentené, hogy Magyarországnak jó.

Nagy az EU-forrásoknál jobbnak tartaná a közvetlen külföldi tőkebefektetéseket (FDI). Mert bár mindkettő vissza nem térítendő forrás, "[h]atását tekintve viszont az FDI jobb, a tőke elosztását a piac végzi, nem mi határozzuk meg", mondta. Ehhez képest "[a]z uniós forrás elosztását a kormány végzi, ránk van bízva, és persze megpróbáljuk jól csinálni", de szerinte "mindig hatékonyabb" az állami újraelosztásnál az, ha a piac magának osztja a forrásokat.

Nagy az interjúja alapján az infláció, vagy legalábbis a magas infláció okairól is mást gondol a hivatalos állami propagandában szajkózottnál. A kérdésre, hogy minek tulajdonítja az európai rekorder magyar inflációt, nem vágta rá, hogy "elhibázottbrüsszeliszankciók". Ő magyarország energetikai kitettségét emelte ki fő okként, mivel az energiaimporton át az árak elszabadulása a gazdasági növekedést, a külkereskedelmet, a költségvetést és az inflációt is kedvezőtlenül befolyásolta, ikerdeficithez vezetett, az pedig árfolyamesést okoz. Ezért 60-70 százalékban az energiaárak és az árfolyamesés kettősét tartja az infláció felelősének.