Norvégok mentettek ki egy orosz kutatót az Északi-sark közelében

külföld
2023 június 07., 13:42

Norvég mentőcsapat mentett ki egy azonnali orvosi segítségre szoruló orosz embert egy Északi-sark közelében horgonyzó kutatóhajóról.

Az orosz hatóságok kedden kérték norvég kollégáik segítségét. Norvégia ezután az Északi-sarkhoz legközelebb elhelyezkedő Spitzbergák szigetcsoport legnagyobb településéről, Longyerbyen városából útnak indított egy Super Puma helikoptert a 926 kilométerre lévő orosz hajóhoz.

A helikopter maximum 866 kilométert tud megtenni tankolás nélkül, így a mentőakció minden részletét meg kellett tervezni. Az időjárási körülményeket és a helikopter tömegét is figyelembe kellett venni, hogy ne fogyjon el az üzemanyag.

A helikoptert először a Spitzbergák északi részén tankolták tele, egy helyen, ahol az Arktiszon előforduló vészhelyzetek esetére tárolnak extra üzemanyagot. A gép ezután sikeresen elrepült a kutatóhajóig, ahol felvette a beteg oroszt, valamint további kerozint tankoltak bele a visszaúthoz.

A helikoptert megtankolják a Spitzbergák északi részén található vészhelyzetekre fenntartott üzemanyagtárolónál
photo_camera A helikoptert megtankolják a Spitzbergák északi részén található vészhelyzetekre fenntartott üzemanyag-tárolónál Fotó: SYSSELMESTEREN SVALBARD/AFP

A helikopter szerda hajnali 2 órára ért vissza Longearbyenbe. A beteget ezután egy orvosi repülő szállította tovább a kontinentális Norvégiába. Állapotáról egyelőre nem közöltek információt a hatóságok.

A mentőakciót az Északi-sarki kutatással és mentéssel kapcsolatos orosz-norvég kétoldalú szerződés alapján hajtották végre a norvég hatóságok. Annak ellenére, hogy az ukrajnai háború kitörése óta rossz viszonyt ápol egymással a két ország.

(via thelocal.no)