Az egészségügyi államtitkár elismerte, hogy az egészségügy állapotát ért „indokolatlan támadások fele igaz”

Egészségügy
2023 június 08., 06:35

„Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel. Hetente 3 ügyelet jut mindegyikre. (Tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakítottuk át a rendszert. Addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5x volt ügyelet.) Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul” – ezzel kezdte Facebook-bejegyzését Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki gyakorlatilag ezzel reagált a János kórházban dolgozó dr. Kőnig Róbert Facebook-posztjára, amiben a gyereksebész egy szelfivel illusztrálva azt írta: „Fejem, mikor tegnap délután megtudtam, hogy egyedül maradtunk Észak- és Közép-Magyarország területére, gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként... Szerintetek, a kialakult helyzetet és a hirtelen rövid idő alatt, nagyon-nagyon megnőtt betegforgalmat és az egymás után érkező mentőket, hogy reagálták le a szülők? A - mindenkinek türelmes volt és megértő B - sértegettek, fenyegettek, rám törték az ajtót C - kis zsörtölődés és semmi más” Az egészségügyi államtitkár szerint ilyen helyzetekben a szülők „feszültek” és „az ellátó személyzeten töltik ki a frusztrációjukat”, és ez „egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget”. (Az nem derült ki, hogy a „civil kolléga” ebben az esetben pontosan mit jelent)

Takács szerint a sztorinak „eddig” tartott az „emberi oldala”, és „innen jön a sajtó hangulatkeltése”, azzal, hogy „rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben”.

Az egészségügyi államtitkár szerint „nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre. A rendszert szervezők - mentők, OKFŐ, BM – jól teljesítik munkájukat, bár sok médium dolgozik azon összehangoltan, hogy ennek ellenkezőjét hitessék el”. Ehhez hozzátette, hogy „nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra”, ami Takács szerint „nem elviselhetetlen terhelés”.

Az egészségügyi államtitkár ezek után végül mégis elismerte, hogy vannak problémák a magyar egészségügyben, és az „indokolatlan támadások” „fele igaz”, legalábbis bejegyzésében úgy fogalmazott, „nap mint nap tapasztaljuk, hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb »szakértőik« által”, de szerinte „érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz”.