„Ezen a helyen egy független színházi előadásról közöltünk volna kritikát, de mivel a bemutató forrás hiányában elmaradt, a róla szóló írás sem születhetett meg”

színház
2023 június 08., 11:36

Közleményben tiltakozik a Színházi Kritikusok Céhe és a Színház folyóirat is a hétfő délután kihirdetett színháztámogatási lista ellen. A listából egy dolog látszik nagyon jól: megéri Vidnyánszky Attilával jóban lenni.

photo_camera Vidnyánszky Attila Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A magyar színházi szakma fontos közfeladatot ellátó műhelyei alig kaptak néhány milliót, míg számos, jelentős színházművészeti eredményeket felmutatni nem tudó, vagy akár konkrétan ismeretlen tevékenységű szervezet sok független társulat teljes éves működése többszörösének megfelelő összegeket kap, írta a hvg összefoglaló cikkében.

Idén „az előadó-művészeti többlettámogatásra” kiírt, mindössze 6 milliárd forintos keretösszegre nagyjából 1400 pályázatot adtak be. A támogatás a tao-rendszert váltotta fel, első évben még 37,4 milliárd forintot adtak a színházaknak, az összeget azóta csökkentik. A támogatás másik jellemzője, hogy közvetlenül a kormány dönthet róla, soha nem nevezték meg, ki és mi alapján dönt, írja a hvg.Idén különösen jól jött volna a független társulatoknak a pénz, a rezsiárak és az infláció 50-60 független színházi társulatot lökött a megszűnés szélére. Sok független színházi társulat 2-4 millió forint közötti összegeket kapott csak az egész éves működésére. Sokan – például az Átrium– egyáltalán nem kaptak semmit, de még a Pintér Béla és társulata is csak 14,4 millió forintot kapott.

Az idei lista feltűnő összegei a lap szerint:

  • A Pintér Béla és Társulata két pályázatot adott be, de egyikre sem nyertek egyetlen forintot sem.
  • Vidnyánszky Attila színházi érdekvédelmi szervezete, a Magyar Teátrumi Társaság nyolc pályázatot is beadott, és mind a nyolcat megnyerte: összesen 46,5 millió forintot nyert.
  • A Budapesti Operettszínház - aminek igazgatója a zaklatás eltussolásával megvádolt Kiss B. Attila - 87 milliót kapott.
  • 39 millió forintot kapott a magyarpolányi pajtaszínházi egyesület. A Soproni Pendelyes Kulturális Egyesület néptáncegyüttes 82 millió forintot kapott.
  • A 26 éve létező Káva Kulturális Egyesület, amely osztálytermekbe, sokszor hátrányos helyzetű településekre viszi el színházi nevelési előadásait, ezzel közfeladatot ellátva, öt pályázatából mindössze egyben nyert, szakmai fesztivál szervezésére összesen 2,5 millió forintot. A másik hasonló munkát végző társulat, a 31 éves Kerekasztal Színház egyáltalán nem nyert semmit.
  • A magyar független színházi szakma működését biztosító befogadószínházak 15-20 millió forintot nyertek, ez nagyon messze van a működéshez szükséges összegtől. A Trafó csak 2,5 millió forintot kapott.
Pintér Béla és Társulata
photo_camera Pintér Béla és Társulata Fotó: pbest.hu

A Színház folyóirat honlapján csütörtökön megjelent közleményben azt írják: „a jelenlegi kultúrpolitika tendenciózusan zárja el az állami támogatást a független előadóművészek, társulatok elől. (...) A helyzet drámai, sokkal drámaibb, mint bármikor korábban. Ha nem történik valami csoda, ősztől ilyen, és ehhez hasonló közleményeket leszünk kénytelenek kitenni a honlapunkra kritikák és szakmai írások helyett:

Itt, ezen a helyen egy független színházi vagy táncelőadásról közöltünk volna kritikát. De mivel a bemutató forrás hiányában elmaradt, a róla szóló írás sem születhetett meg. Legyen ez a »fekete lyuk« nemzeti értékeink elpazarlásának örök mementója.”

A Színházi Kritikusok Céhe azt írja: „a Színházi Kritikusok Céhének tagjaiként elfogadhatatlannak tartjuk azt, ahogyan a magyar állam kezeli a magyar színházak, és különösen a minősítéssel nem rendelkező független színházak jövőjét befolyásoló döntéseket”. Hiányolják, hogy a mostani támogatási rendszer nélkülözi a transzparenciát, elfogadhatatlannak tartják a támogatások közt fennálló drasztikus egyenlőtlenségeket és azt is, hogy komoly, szakmai sikereket elért társulatok nem kaptak pénzt. Az sem helyes szerintük, hogy ugyanarra a pénzre pályáznak a kiemelt kőszínházak, mint a legkiszolgáltatottabb, minősítéssel nem rendelkező színházi társulatok.

„A színház elidegeníthetetlen és fontos része a magyar kultúrának, a minősítéssel nem rendelkező, független színházak pedig ugyanannyira fontos szereplői a színházi szakmának, mint a minősítéssel rendelkező műhelyek: a két terület nem képzelhető el egymás nélkül, sőt a magyar művészet fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a független társulatok működése” –írják. Közleményük végén felszólítják Csák János minisztert, Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárt, hogy „intézkedjenek a támogatás nélkül maradt vagy a fennmaradásukhoz szükségesnél is kevesebb támogatásra jogosult színházi műhelyek megmentésével kapcsolatban”.

Mácsai Pál, Pogány Judit és Jókai Tünde a Színikritikusok díjának átadóján.
photo_camera Mácsai Pál, Pogány Judit és Kókai Tünde a Színikritikusok díjának átadóján.

A független színházak pedig nyílt levélben fordultak az ismeretlen kurátorokhoz, a döntések szempontjait, okait szeretnék megismerni. Azt írják, miután a működési pályázat keretösszegét, amelyből fenntartják magukat, előzetes egyeztetés és indoklás nélkül, brutálisan lecsökkentették, mindannyian várták az „Előadó-művészeti szervezetek támogatása 2023” program eredményeit, amely forrást és ezáltal reményt adott volna nekik az életben maradáshoz.

„Önök minden pályázatunkat elutasították. 0 Ft-ot ítéltek meg nekünk, minden egyes beadott tervünkre. Döntésük következményeként közös kultúránk egy fontos és elválaszthatatlan része, a független előadóművészet semmisül meg.A programban Önök az adófizetők pénzéről rendelkeztek, így nemcsak nekünk, kisemmizett szervezeteknek, hanem a széles nyilvánosságnak is joga van tudni döntésük indokait” – zárják a levelet.