Szita Károly elbüszkélkedett: 1500 képviselő-testület fogadta el a fideszes békepárti nyilatkozatot

POLITIKA
2023 június 10., 09:35

Már 1492 hazai önkormányzat közgyűlése megszavazta az Országgyűlés márciusban elfogadott békepárti határozatát, közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke pénteken. Szita Károly április végén küldte el a kormánypárti többség által elfogadott országgyűlési határozatot minden magyar önkormányzatnak, "arra kérve őket, terjesszék a közgyűlés, illetve képviselő-testület elé, tűzzék napirendre és fogadják el, ezzel is erősítve Magyarország békepárti álláspontját."

„Mondjunk határozott nemet a háborúra, szorgalmazzuk mi is a mielőbbi békét, hiszen ez minden magyar település érdeke, csak ezzel garantálható a biztonságos, nyugodt élet, a települések további fejlődése,”

mondta pénteki sajtótájékoztatóján Szita. Szerinte a "magyar falvak és városok csak akkor tudnak tovább fejlődni, ha végre béke lesz." Reméli, hogy a következő hónapokban még többen csatlakoznak a békepárti határozathoz. A Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem jelöltek ki határidőt, az önkormányzatok folyamatosan, a háború végéig elfogadhatják a békepárti határozatot.

„Egészen addig várjuk a csatlakozó önkormányzatokat, amíg nincs béke. Csatlakozni sohasem késő, egészen addig küzdeni kell a békéért, amíg háborúznak.”

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról című országgyűlési határozatot februárban nyújtotta be és fogadta el a kormánypárti többség. A szövegben egyetlen tagmondat foglalkozik az orosz agresszióval.

Ismételten elítéljük Oroszország katonai agresszióját, és elismerjük Ukrajna jogát az önvédelemhez

- áll a szövegben. Oroszországgal szemben Brüsszelt többször is említik, a határozat egyik pontja úgy szól, hogy „ellenezzük azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. A gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okoznának számos tagországban, így Magyarországon is. Elvárjuk a brüsszeli döntéshozóktól, hogy ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek gazdasági kárai nagyobbak, mint nehezen jósolható előnyei. Elfogadhatatlan, hogy Európa, és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.”

Kiemelt videóink