Egy volt svéd válogatott szerint a 2011-es női focivébén a focistáknak meg kellett mutatniuk, hogy nincs péniszük

foci
2023 június 12., 17:01

Bizarr történetet osztott meg nemrég megjelent könyvében Nilla Fischer 194-szeres svéd válogatott focista, aki a nemzeti csapat középhátvédjeként vett részt a 2011-es németországi női focivébén. Mint írja, a világbajnokságon a nigériai, dél-afrikai és ghánai csapat megvádolta Egyenlítői Guniea csapatát azzal, hogy abban magukat nőnek álcázó férfiak is játszanak.

Erre a vébét rendező FIFA elrendelte, hogy minden játékosnál ellenőrizni kell, hogy női nemiszervük van. Úgy, hogy egy orvos jelenlétében minden játékosnak le kell tolnia a nadrágját és a fehérneműjét. Fischer szerint velük annyit közöltek, hogy ne szőrtelenítsenek arrafelé pár napig, és várják, hogy jelentkezzen az orvos. Mint írja, ezt az egészet mindenki borzasztó furcsának és megalázónak találta, csapattársaival el is gondolkodtak rajta, hogy megtagadják a tesztelést, de közben tartottak tőle, hogy ha így tesznek, azzal a csapat részvételét kockáztatják.

photo_camera A svéd válogatott a 2011-es focivébén. Nilla Fisher 18-as számmal, a térdelő sor jobb szélén látható. Fotó: DANIEL ROLAND/AFP

A vizsgálatra a játékosok szobáiban került sor a csapat gyúrója és egy orvos részvételével. Fischer az Aftonbladetnek adott interjúja szerint letolta a nadrágját és az alsóját, a gyúró annyit mondott "ja", majd jelzett az orvosnak, aki a leírás alapján háttal állt a vizsgálatnak, felírt valami a jegyzetfüzetébe és mentek tovább. A csapat orvosa a sajtó megkeresésére annyit mondott az esetről, hogy a FIFA nem gonoszkodni akart a játékosokkal az ellenőrzéssel, csak az egyenlő feltételeket akarta megteremteni a szervezet.

A Guardian cikke viszont megjegyzi, hogy semmi sem indokolta a nem ellenőrzésének ezt a viszonylag középkori módszerét, hiszen 2011-re már egy ideje megszokott gyakorlat volt, hogy nyálmintából vett DNS alapján ellenőrizzék a játékosok nemét. Ez a megoldás nemcsak bevett gyakorlatnak számított már akkoriban, de nem drága és nem is olyan megalázó, mint a vaginamutogatós módszer.