Az MLSZ úgy érzi, még nem elég jók a magyar edzők

magyar foci
2023 június 15., 14:13

Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség sportigazgatója háttérbeszélgetésen mutatta be a szövetség irányváltásait a kinevezése óta eltelt 3 évben, erről írt a 24.

A 2020-25 közötti időszakra megfogalmazott cél:

  • jobb eredményeket érjenek el a magyar válogatottak és a klubok a nemzetközi porondon,
  • ehhez fejlődjön az utánpótlás,
  • tovább kell fejleszteni a sporttudományi hátteret,
  • így elindulhasson végre a piaci alapú gondolkodás és gazdálkodás a magyar fociban.

„Ne csak Marco Rossin múljon, a felnőttválogatott teljesítményétől függjön a magyar labdarúgás és a futball és a futballista mint munkavállaló megítélése, a sportág jelene, illetve jövője, hanem a rendszerszintű fejlődés biztosítsa a stabil fejlődést” – mondta.

Barczi szerint egy fontos területen még nem sikerült látványos változást elérni: a magyar edzők előretörésében, ami alapjaiban határozza meg az utánpótlás klubok egységes gondolkodását, képzési szisztémáját, végső soron a felnőtt és utánpótláscsapatok együttműködését.

Pintér Attila 2017. március 5-én a a felcsúti Pancho Arenában.
photo_camera Pintér Attila 2017. március 5-én a a felcsúti Pancho Arenában. Fotó: Botos Tamás/444

Vannak pozitív példák, a legtöbb helyen már nem a „rúgd és fuss” focit játszák, de az igazi áttörés még hiányzik, pedig „a spanyol, az angol, a dán kollégák tapasztalata szerint a futballkultúrájukban akkor indult be a fejlődés, miután a legkisebb korosztályok képzési rendszerét sikerült országos szinten egységesíteniük” – mondta.

Barczi arról is beszélt, hogy a piaci szemlélet jelei lassan, de tetten érhetők az NB I-es kluboknál, viszont a piaci alapú működés még nem alakult ki. Az MLSZ legnagyobb problémája, hogy a folyamatos egyeztetés és javuló párbeszéd ellenére csak közvetett módon tud hatni a klubokra – mondta.